Back to top

Európai Uniós projekt Medgyesen: Engage, Connect, Empower

Európai Uniós projekt Medgyesen: Engage, Connect, Empower

Medgyesi MADISZ: 

2021. január 20-29. között sikeresen megvalósítottuk az első online nemzetközi mobilitási projektünket, amelyet az Erasmus+ és az ANPCDEFP program finanszírozott. Tíz napon keresztül három órás tevékenységre került sor a Zoom platform segítségével. Gazdagi információkat nyújtottunk a résztvevőknek, amelyek által több ismeretet szerezhettek a résztvevők az európai ifjúsági stratégiáról. Ahhoz, hogy a képzést interaktívabbá tegyük, különböző szoftvert használtunk, mint például a menti.com, jamboard, padlet és streamyard-ot.  

 

A projekt tavaly szeptemberben kellet volna megvalósuljon Medgyesen, de sajnos a járvány miatt nem sikerült megszerveznünk, ezért a Zoom platform segítségével megvalósítottuk az eltervezett képzést, amelyen kilenc országból (Bulgária, Málta. Lettország, Törökország, Litvánia, Görögország, Egyesült Királyság, Magyarország, Románia) 43 résztvevő volt jelen. 

 

Az Engage, Connect, Empower című projekt célja az volt, hogy mélyebb ismereteket szerezzenek az európai ifjúsági stratégiáról. Tapasztalt ifjúsági dolgozók, oktatók és projektmenedzserek osztották meg álláspontjukat, tapasztalataikat a stratégiáról.

 

Az Erasmus+ program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja.

Hét korábbi EU-s támogatási konstrukciót fog össze egy komplex programba, köztük a Fiatalok Lendületben Programot.

Az Erasmus+ ifjúsági program célja a fiatalok kompetenciafejlesztése és foglalkoztathatóságuk javítása, valamint az oktatás, a képzés és az ifjúsági munka terén működő rendszerek korszerűsítése.

Résztvevői beszámoló:

Evelina Lekešiutė

 

Az „Engage, Connect, Empower” tanulási mobilitási projekt volt az első Erasmus + projekt, amelyben részt vettem online. És meglepő módon meghaladta az elvárásaimat, mert vonzóbb, érdekesebb és szórakoztatóbb volt, mint amire számítottam. Jelentkeztem készségesen megismerni az Eu ifjúsági stratégia céljait, így elértem a célomat, és az ötletek, melyeket a többi résztvevővel a projekt során megfogalmaztunk, inspiráltak, ezért szeretnék végül fellépni, és valóban elvégezni a fiatalokért végzett munkát legkevésbé a stratégia egyes területein.

 

Inesa Markevičiutė

 

Ez a '' Engage, Connect, Empower "tanfolyam lehetőséget adott arra, hogy megismerje az EU 2019-2027 közötti, megújult, 11 megújított célkitűzéseit. Lehetőség nyílt olyan kompetenciák fejlesztésére és fejlesztésére, mint például: I - digitális kompetencia - a dinamikus hálózatban való munkavégzés javítása, más weboldal platformok, II - műveltségi kompetencia - javítja a nyilvános beszéd- és írási készségeket idegen nyelven, feldolgozva az információkat, megértve más résztvevők ötleteit és véleményét III - személyes, társadalmi és tanulási kompetencia (mindent magában foglal) - az ötletek kifejezésének erősítése , strukturálja és hangoztassa azokat mások számára, akikkel beszélget. Összességében érdekes volt meghallgatni a többi tag tapasztalatait és jó gyakorlatait az ifjúsági tevékenységekkel kapcsolatban országuk szempontjából.

 

Ieva Ivaškevičiutė

"Hálás vagyok azért, hogy részt vehettem az Erasmus +" Engage, Connect, Empower! "Képzésen, nagyszerű lehetőség volt nemcsak új ismeretek megszerzésére az Európai Unió 2019-2027-re szóló ifjúsági stratégiájáról, hanem elmélyítettem is ismereteimet tizenegy releváns témában, például: befogadó társadalmak, mentális egészség és jólét, összekapcsolva az EU-t a fiatalokkal és másokkal. Értékes tapasztalat volt, és remélem, hogy ezt a gyakorlatomban is testre szabom. "

 

Balázs Boglárka

 

10 napja vagyok kapcsolatban nyitott gondolkodású, különböző kulturális háttérrel rendelkező, eltérő nézőpontú emberekkel, akiktől megtanultam, hogyan kell kommunikálni úgy, ahogyan minden résztvevő érti. Bizonyos szempontból kihívást jelentő és inspiráló volt, ami segített javítani szociális, nyelvi, kulturális kompetenciáimat, valamint angol nyelvű kommunikációs készségemet. A mobilitás növelte a résztvevőkben az EU ifjúsági stratégiájának célkitűzéseinek fontosságát, mindkettőnket érintette a szakmai dimenzióban is, és számos stratégiai ötletet adott nekünk arról, hogyan járulhatunk hozzá egyénként. Az egyik ifjúsági cél, amelyet megvitattunk, és amelyet elengedhetetlennek tartok, az, hogy felhívjuk a figyelmet az Információs és Konstruktív Párbeszédre, amelynek célja a fiatalok oktatása, tájékoztatása és tudatosítása a helyi közösségekben, iskolákban és egyetemeken. Segít erősíteni az európai identitást, és fokozottabban tudatosítja az európai értékeket, mint például az emberi jogok, a demokrácia, a tolerancia, a nemek közötti egyenlőség, és ami a legfontosabb, hogy fokozza az oktatást formális és nem formális körülmények között. Dióhéjban azt gondolom, hogy hozzájárulásunk minden lépése a fiatalok növekvő tudatosságának megismerésével kezdődik, mert az oktatás az első lépés, amely a következő évek számos társadalmi és környezeti kihívását képes legyőzni.

 

Kiss Endre - előadó

 

Számomra egy évvel ezelőtt szinte lehetetlen volt online mobilitást vezetni. Nagyon szkeptikus voltam, nem láttam, hogy a tanulás folyamata hatékony lenne más módszer használata által. Az elején furcsa volt online képzést tartani és nem tudtam elképzelni, hogyan kell helyesen interakcióba lépni az emberekkel online felületen. 

De valami megváltozott, pozitív módon, rájöttem, hogy nagyszerű interaktív játékokat is meg lehet valósítani Zoomon keresztül. 

A résztvevők témában voltak és készen álltak elsajátítani az információkat.  Meglepetésszerűen nagyon aktivak voltak.   

Szinte mindent megtehettünk a különböző platformok segítségével, kreatívok lehetnek és szórakozhatnak is. 

Igaz sok interkulturális tanulás, tapasztalat hiányzik az egész projektből. Nincsenek kávészünetek, ahol az emberek találkoznak, beszélgetnek és ismerkedhetnek, nincsenek közös társadalmi összejövetelek vagy kis csoportos beszélgetések. 

Egyébként jelenleg elégedett vagyok az online világgal, amely segít az embereknek abban, hogy hasznos módon tanuljanak és elsajátítsák a témához szabott információkat.