Back to top

Sikeresen zártuk a XVIII. Vándorcsizma Néptáncfesztivált

Sikeresen zártuk a XVIII. Vándorcsizma Néptáncfesztivált

Fontosabb kulturális rendezvények: 

Idén már XVIII. alkalommal került megszervezésre a Vándorcsizma Néptáncfesztivál, amelynek nagy sikere volt. A fesztivál a hagyományos felvonulással kezdődött, a Millennium-Háztól a medgyesi Polgármester Hivatal előtti térig, onnan pedig mindenki felköltözött a Greweln Parkban, ahol folytatódott az esemény. A Gyöngyvirág Néptánccsoport óvodásai nyitották a rendezvényt, gyerekjátékokat adtak elő, illetve Gál Szintia népdallal köszöntötte az egybegyülteket. A fesztivált hivatalosan Orosz Csaba az RMDSZ Szeben megyei elnöke nyitotta meg, ezt követően Benedek Zakariás parlamenti képviselő, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, illetve Gheorghe Roman Medgyes polgármestere köszöntöttek a közönséget.  

 

A fesztiválon felléptek: a Százfonat Néptánccsoport, Erdőszentgyörgyről akik Fűzesi táncokat mutattak be, a Művészeti és Népiskola Pacsirták énekegyüttese, Sepsiszentgyörgyről, a helyi román Ansamblul Târnavelor tánccsoport, és nem utolsó sorban a házigazdák, a Medgyesi Gyöngyvirág Néptánccsoport ifjai, akik Szentiványi, illetve balázstelki táncokat adtak elő.

 

A néptáncon kívül természetesen, a fesztiválon a gulyásfőzés is nagy szerepet játszott. Idén hét csapat jelentkezett a gúlyásfőző versenyre, ahol megmutathatták a főzési tudásukat. A csapatokat két séf értékelte ki, akik mindenik gulyást megkóstolva, döntötték el, hogy melyik lesz a nyertes. A legfinomabb gulyást a Contrast nyomda csapata főzte, őket követték a kolozsvári fiatalok csapata és hamradik helyezést idén a Polgármesteri Hivatal csapat nyerte.

 

A nap folyamán a gyerekek sem unatkozhattak, mivel a Boglárka Hagyományőrző Kulturális Egyesület fakörhintával és népi játékokkal szórakoztatta a gyerekeket, de az arcfestésre is sikeres volt a gyerekek körében.

 

A néptánc előadások lejártával a figyelem központjában került a jurta és az íjászat, ahol egy rövid bemutatót láthattak az érdeklődők a Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület előadásában.

 

A fesztiválon, egész napos kézműves vásár állt az érdeklődők rendelkezésére, ahol különböző kézzel készült tárgyakat lehetett vásárolni.

 

Az est csúcspontja pedig nem más, mint Homonyik Sándor volt, aki a szakadó eső ellenére, nagy örömmel szórakoztatta a közönséget. A koncert után, az esemény átköltözött a filegóriában, ahol a Vivat Bacchus acapella énekegyüttes bordalokkal melegítették be hideg őszi esténket.  

 

A Vándorcsizma Néptáncfesztivált a hagyományos táncház zárta, amelyen az Ördögszekér zenekar húzta a talpalávalót.

 

Az idén nagykorú lett a Vándorcsizma néptáncfesztivál, 18. alkalommal sikerült megszerveznünk a fesztivált. Az esemény célja az, hogy megéljük és éltessük hagyományainkat a néptánc, a népdal és népviselet segítségével. A fesztivál kinőtte már rég magát hisz már nemcsak a medgyesi magyarok vesznek részt, hanem a megye különböző településeiről, de megyénken kívülről is érkeznek látogatók, sőt a határon túlról is vannak vendégeink. Ezutón megköszönjük minden résztvevőnek a jelenlétét és a türelmét a jelenlegi előírások betartását illetően. Ugyanakkor megköszönöm önkénteseink önzetlen munkáját, akik oroszlánrészt vállaltak a fesztivál megszervezésében.” – Balázs Botond, főszervező.

Köszönetünket fejezzük ki a rendezvény támogatóinak: a medgyesi Polgármesteri Hivatalnak, Szeben Megye Tanácsnak, az RMDSZ-nek, a Bethlen Gábor alapnak és a Communitas Alapítványnak, a Transgaznak-nak, a Meditur Rt.-nek, az ECO-SAL Rt.-nek, az ELDI Pékségnek, az OTP Bank Románia RT-nek, az Astra Muzeumnak, a Nagy-Küküllő havilapnak, valamint a Contrast nyomdának!

Külön köszönet azoknak, akik nélkül a rendezvény nem valósulhatott volna meg: a Medgyesi MADISZ, a Gyöngyvirág néptánccsoport, az EMKE Szeben megyei szervezete és a Szeben megyei RMDSZ.