Back to top

MIÉRTed folytatjuk: Oltean Csongor marad a MIÉRT elnöke

MIÉRTed folytatjuk: Oltean Csongor marad a MIÉRT elnöke

Medgyesi MADISZ: 

MIÉRTed teszünk szlogennel tisztújító küldöttgyűlést szervezett szombaton a MIÉRT (Magyar Ifjúsági Értekezlet) Marosvásárhelyen. A területi szervezetek képviselői Oltean Csongort bízták meg a MIÉRT elnöki tisztségének betöltésével a következő 2 évre. “Hosszas mérlegelés után döntöttem úgy, hogy megpályázom újra a MIÉRT elnöki pozíciót, annak ellenére, hogy tisztában voltam vele, hogy van támadási felület a személyemet illetően. Igen, hibáztam, vállaltam és vállalom a következményeit, nem bújok ki a felelősség alól. De megerősített a döntésemben a MIÉRT - ben tevékenykedő kollégák kiállása, és megbizonyosodtam róla, hogy ennek a csapatnak az élén sok tennivalóm van még a következő két évben. A MIÉRT ez elmúlt négy évben folyamatosan megújult, új emberek kerültek be a szervezetebe, de tartottuk a kapcsolatot a régi MIÉRT-esekkel is, erre jó példa az, hogy ma Korodi Attila és Szabó Ödön egykori MIÉRTesek kapták meg a Pro Organisatione díjat.

A generációváltás nagyon fontos egy szervezetben, de meggyőződésem, hogy minden generációnak megvan a maga szerepe a közéletben. Nem érdemes átugrani egyetlen generációt sem, csak azért, mert néha nem találják meg velünk a hangot a nagyobb régiséggel rendelkező politikusok. Nekünk, Magyar Ifjúsági Értekezletnek az a dolgunk, hogy felkészült, fiatal politikusokat adjunk az erdélyi magyar közösségnek. Az a dolgunk, hogy megtaláljuk a közös hangot mindenkivel, aki azért dolgozik, hogy jó legyen Erdélyben fiatalnak és magyarnak lenni. A közösségszervezés, az önkéntes munka, a táborok, a képzések, a Politikai Iskola, a fesztiválok is ezt a célt szolgálják. Nekünk az a dolgunk, hogy az erdélyi magyar fiatalokat összekössük és az érdekeiket képviseljük.

Erre vállalkozunk kollégáimmal a következő két évben.” – mondta el beszédében az újrázó elnök. Hozzátette, hogy az elkövetkezendő két év még több munkával jár, ezért a MIÉRT olyan stratégiával készül az elkövetkezendő időszakra, amely gyakorlati előrehaladást hoz majd az oktatási rendszer megreformálásában, az ifjúság itthonmaradásának kérdéskörében, illetve a környezetbarátibb társadalom alakításában.

Nem hiába kapta a küldöttgyűlés a MIÉRTed teszünk! szlogent: a jelenlévők az alapszabályzat módosítása mellett egy olyan határozatot fogadtak el, amely egyfajta folytatása a 2018-ban elfogadott politikai programnak. A következő két évben a MIÉRT részt vesz az RMDSZ családtámogatási programjában, főként a fiatalok munkavállalásával, illetve a fiatal családosok életének könnyebbé tételét célzó javaslatokkal: 1. A MIÉRT szorgalmazza, hogy a jövőben családbarát intézkedések szülessenek, úgy kormányzati, mint az önkormányzatok szintjén.

2. A törvénykezés szintjén új alapokra kell helyezni a közoktatást. A MIÉRT szorgalmazza a többszintű érettségi bevezetését, a szak- és duális képzés társadalmi elfogadottságának emelését, a szakoktatás megreformálását, a tanterv átalakítását és a tanórák számának csökkentését. 3. A MIÉRT célja, hogy a fiatalok merjenek vállalkozni és vállalkozást létrehozni. Ilyen célból támogatja a start-up programok folytatását és kibővítését, valamint inkubátorházak létrehozását kisvárosokban is. 4. A MIÉRT másik kihívása, hogy a fiatalok tisztában legyenek a környezettudatos életvitel előnyeivel. Ennek érdekében tájékoztató kampányokat szervez, továbbá támogatja a gázhálózat, villanyhálózat kibővítését országos szinten, de tájékoztatást nyújt alternatív környezetbarát rendszerek kiépítéséről is. (a teljes határozat a csatolmányban található) A küldöttgyűlésen ugyanakkor Pro Organizatione díjakat is kiosztottak, amelyet idén Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Szabó Ödön parlamenti képviselő kapta. A küldöttgyűlés megnyitó ünnepségén Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, de felszólalt Kovács Levente, marosvásárhelyi RMDSZ elnök; Novák Levente, RMDSZ ügyvezető alelnök, valamint Frunda Csenge, a MIET alelnöke, a gyűlés házigazdája is.

Szeben megyét a Szeben Megyei Magyar Ifjúsági Egyeztető Tanács képviselte, illetve az elmúlt évről beszámolt, Kémeri Attila, a SZMMIET elnöke. A küldöttgyűlés során, Balázs Botond a MIÉRT belügyekért felelős alelnöke, beszámolt azokról a programokról, intézkedésekről és lehetőségekről, amelyekben kifejtette tevékenységét az elmúlt két évben.

www.miert.ro