Back to top

Mikor és hogyan zajlik a Népszámlálás?

Mikor és hogyan zajlik a Népszámlálás?

 

A 2022-es romániai népszámlálás három fázisban zajlik: önkitöltés, számlálóbiztos általi személyes lekérdezés, végül az ún. nyilvántartói kipótolás. Fontos azonban tudni, hogy a három szakasz nem párhuzamosan zajlik, hanem egymást követően. A határidőkre tehát figyelni kell!

 

1. Önkitöltés: 2022. március 14. – május 15.

Magyar nyelven, saját ütemezés szerint, otthon vagy összeíró ponton, anyanyelvi segítőkkel.

 

Az önkitöltés fázisában mindenki online kitöltheti a saját (illetve családtagjai, hozzátartozói) kérdőívét. Az önkitöltéshez a népszámlálás hivatalos oldalán kell majd regisztrálni, ezt követően az e-mailben megküldött linken lesz elérhető a kérdőív. A válaszadás megvalósulhat számítógépen, táblagépen vagy akár okostelefonon is.

 

Az önkitöltés szakaszában az önkormányzatoknak lehetősége lesz olyan helyiségek, összeíró pontok kialakítására, ahova bárki bemehet kitölteni a kérdőívet, ugyancsak online, viszont itt számlálóbiztosok is segítenek ebben. Ez egy jó lehetőség mindazoknak, akiknek nincs megfelelő eszközük vagy nehezebben boldogulnak az internet világában.

 

Az önkitöltés előnye, hogy – a 2022. május 15-i határidőig! – bármikor válaszolhatunk a kérdőívre, nem kell beengednünk senkit a lakásba, a saját ritmusunkban tölthetjük ki az adatokat, és biztosak lehetünk abban, hogy az kerül a kérdőívbe, amit beírtunk. Ha magyar nyelven szeretnénk kitölteni a kérdőívet, ez a biztos módszer, így nem kerülünk abba a helyzetbe, hogy esetleg egy magyarul nem vagy nem jól beszélő számlálóbiztos keres fel minket.

 

2. Személyes lekérdezés: 2022. május 16. – július 17.

Hagyományos módon, számlálóbiztos segítségével, a számlálóbiztos által meghatározott nyelven.

 

Akik nem vesznek részt az önkitöltés fázisában, azokat személyesen felkeresi lakásukban a számlálóbiztos és hagyományos módon válaszolhatnak a kérdőívre. Itt csak abban az esetben lehet majd magyarul válaszolni, ha a számlálóbiztos is tud magyarul. Azokon a településeken (közigazgatási egységekben), ahol a magyarok aránya 20% feletti, a számlálóbiztosoknál elméletileg lesz papíralapú, magyar nyelvű minta a kérdőívre. Ezen követhetők a kérdések, amennyiben a számlálóbiztos nem beszél magyarul.

 

3. Nyilvántartói kipótolás (statisztikai imputálás)

Nélkülünk, különféle adatbázisok (lakossági nyilvántartó, egészségügyi biztosító, nyugdíjpénztár stb.) segítségével, a nemzetiség „beszámítása” nélkül.

 

Ebben a fázisban ellenőrzik az első két lépcsőben gyűjtött adatokat, és összevetik az adminisztratív adatbázisokkal, nyilvántartásokkal. Aki valamilyen kivételes ok miatt kimaradt a népszámlálásból, annak az adatait (már ami fellelhető) beemelik a népszámlálási adatbázisba. Ennek a módszernek a hátránya, hogy ebben az esetben a „kipótolt” személyeknek biztos nem lesz etnikumuk, anyanyelvük, felekezeti hovatartozásuk, illetve nagy valószínűséggel más adataik is pontatlanok, hiányosak lesznek.

 

A romániai magyarságnak nem érdeke, hogy az adatbázisokra hagyja a számával, életkörülményeivel kapcsolatos kérdések megválaszolását. Vegyünk részt személyesen a népszámlálásban!

                                                                                                                        nepszamlalas.ro