Back to top

A Medgyesi MADISZ 2021-ben

A Medgyesi MADISZ 2021-ben

Medgyesi MADISZ: 

A 2021-es év a medgyesi ifjúság életében elsősorban a járványügyi intézkedések alapján körvonalazódott. A bizonytalanság mindenképp jelen volt a hétköznapokban, a döntések meghozatalánál, az események, projektek megszervezése elött és közben. Elkerülhetetlen volt a SARS-COV 2 vírus, viszont voltak pillanataink, amikor fel tudtunk lélegezni és adott esetben, az adott körülményekhez képest megszervezni különböző projekteket.

 

A fentieket figyelembe véve az év nem volt meglepetés mentes, hisz év elején elterveztük a megvalósítani kívánt projektjeinket, viszont a járvány beleszólt majdnem minden eltervezett időpontba, legalábbis azokba, amelyeket fizikai jelenléttel terveztünk el.

         

A tervek alapján nekiálltunk kis csapatunkkal úgy szakmai, mint logisztikai szempontból előkészíteni és megszervezni a rendezvényeinket, projektjeinket. Ennek egyik legfontosabb része az anyagi források biztosítása volt. Feltérképezni a finanszírozási lehetőségeket, előkészíteni, megírni a pályázatokat, elszámolni. A 2021-es évben a következő finanszírozók biztosították a Medgyesi MADISZ-nak az anyagiakat: Communitas Alapítvány, Szeben Megye Tanácsa, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Szeben megyei Ifjúsági és Sport Igazgatóság, Bethlen Gábor Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, OTP Bank Románia, Transgaz Rt. Ezutón is köszönetet mondunk mindazoknak, akik biztosították a lehetőséget és köszönet mindazoknak, akik a pályázati folyamatokban munkát vállaltak.

 

Kiemelnénk azokat az intézményeket, szervezeteket, akikkel partnerségben különböző projekteken dolgoztunk: A Babes-Bolyai Tudományegyetem, a medgyesi Báthory István Általános Iskola, A Romániai Magyar Demokrata Szövetség, országos, megyei és helyi szervezetei, a Rákoczi Szövetség, a Szeben megyei magyar történelmi egyházak és nem utolsó sorban köszönjük a lehetőséget és az együttműködést a Magyar Ifjúsági Értekezletnek.

 

A partnerinkkel való együttműködések közül a következőket emeljük ki.

 

A Babes-Bolyai Tudományegyetem Közigazgatás szak diákoknak és tanároknak online tájékoztatót szervezett minden erdélyi megyében, köztük Szeben megyében is. A tájékoztatókat Facebookon és Zoomon egyaránt követhetni lehetett.

A találkozó keretein belül bemutatták a BBTE Közigazgatás szak oktatási kínálatát, a felvételi menetet, ugyanakkor jelen voltak olyan közigazgatásban dolgozó szakembereket, akik meséltek a lehetőségekről.

Az egyetemista életről és az egyetem által kínált lehetőségekről a hallgatók meséltek, illetve játékokkal várták azokat a diákokat, akik kíváncsiak voltak mit rejtegethet számukra a szakma.

 

A medgyesi Báthory István Általános Iskolával az elmúlt évekhez híven, a közös célok elérése végett együttműködtünk különböző projektekben, amelyek által modernebb, szebb és versenyképesebb iskolánk legyen. Jelen voltunk az évzárón és évnyitón, de ugyanakkor decemberben kis angyaljárást is szerveztünk nekik az RMDSZ-el együtt.

A szeptemberi hónappal együtt elindult a tanítás megyénk egyetlen magyar nyelvű önálló oktatási intézményében, a medgyesi

Báthory István Általános Iskolában virágok, izgalmak, csillogó szemek és egy ünnepi hangulattal nyitották meg a 2021/2022-es tanávet. Mindezek mellett az beiskolázási kampányban, a hirdetésekben, de akár a kétkezi munkánkkal is segítettük adott esetben az iskolát. Sikerült bemutató videót készíteni, amely Szeben megye egyetlen önálló magyar iskoláját hivatott szemléltetni.

 

A Bucuria Copiilor napközinek a tavaly sikerült biztosítanunk színes nyomtatót és hab szőnyeget, ezzel is vonzóbbá próbáltuk tenni a magyar csoportot a szülők számára.

 

          Rákóczi Szövetséggel az elmúlt évekhez híven: táboroztatási lehetőségek líceumi- és általános iskolás diákoknak, konferencia, iskolaválasztási program, iskolatáska program, ajándékcsomagok, könyvcsomagok voltak az együttműködés tárgyai.

 

          A Magyar Ifjúsági Értekezlet, Erdély, de akár a Kárpát-medence egyik legnagyobb ifjúsági ernyőszervezete tevékenységében is részt vettünk, akár a MIÉRT ügyvezető elnökségéről, akár a vezetőtanácsáról legyen szó. A 2021-es tisztújító küldöttgyűlésén Szeben megyéből is részt vettünk, Balázs Botond a MIÉRT belügyekért felelős alelnök és Kémeri Attila a Szeben Megyei Magyar Ifjúsági Egyeztető Tanács (SZMMIET) elnöke számoltak be az elmúlt két évben kifejtett munkáról. Olteán Csongort választottuk meg egy újabb két éves mandátumra a MIÉRT élére. Decemberben, Medgyesről, heten vettünk részt a Püspökfürdőn szervezett MIÉRT Akadémián.

 

A járvány miatt kialakult helyzet miatt kissé át kellett gondoljuk a hagyományos projektjeinket, rendezvényeinket. A Nagy-Küküllő kulturális és közéleti havilap esetében abban nyilvánult meg, hogy a kihordási, az az a házhozszállítási folyamat elmaradt, ezért csökkenteni kellett a kiadvány példányszámát 2000-ről 500-ra. Viszont sikerült minden hónapban a kiadvány megjeleníteni és ezáltal is tájékoztatni a medgyesi és a Szeben megyei magyarokat a bennünket éríntő hírekről, információkról. Az információ, a magyar nyelven elérhető tájékoztatók, beszámolók, hirdetések megjelentek a www.medgyes.ro honlapunkon is.

 

          '21-ben is lebonyolítottuk a Hosszabbított Programot, szerintünk ez az egyik legfontosabb projektünk, amellyel legalább 50 családnak segítünk azáltal, hogy minőségi foglalkozást biztosítunk 12-16 óra között hétköznaponként, meleg ebédben részesülnek az alsó tagozatos magyar diákok, a Báthory István Általános Iskolában.

 

Az egyik legkedvesebb projektünk az nem más, mint az Úszótábor, amelyre tízedik alkalommal került sor a Medgyesi MADISZ szervezésében. Ezáltal 70 Szeben megyei magyar fiatal egy héten keresztül, magyar környezetben, minőségi programokkal és jó hangulatban tölt el egy hetet, a szervezők programok, játékok és különböző előadásokkal fűszerezik a napi úszásoktatást.

 

Egyik legnagyobb projektünk, melyet a medgyesi Gyöngyvirág néptánccsoporttal közösen szervezünk, a Vándorcsizma Néptáncfesztivál, melyet 18. alkalommal szerveztünk meg. A járvány nem kímélte a fesztivált, így nagyon szigorú körülmények között tudtuk megszervezni. Minden résztvevőnek fel kellett mutatnia az oltásigazolványt, vagy egy érvényes tesztet, de sikerült biztosítanunk a helyszínre érkezőknek, ingyen a tesztelést, vagy a fesztivál helyszínén az oltást. A 18. Vándorcsizma Néptáncfesztiválon hagyományos kézműves termékek vására, gyerekfoglalkozások, néptáncelőadások, koncertek és természetesen a hagyományos gulyásfőző verseny is várta az érdeklődőket, jelenlevőket.

 

2021-ben sikerült megszerveznünk első online ERASMUS+ projektünket, a 2019-es után ez a második olyan projekt, amelyet európai uniós finanszírozásból szerveztünk meg. A projekten 43 fiatal vett részt 9 országból (Bulgária, Málta, Létország, Törökország, Litvánia, Egyesült Királyság, Magyarország és Románia). A projetk, Engage, Connect, Empower, elsődleges célja az Európai Ifjúsági Stratégia ismertetése volt. Tíz napon át, különböző segédeszközök és alkalmazás segítségével (menti.com, jamboard, padlet és streamyard) próbáltuk élvezetesebbé tenni a napi három online orát.

 

'21 nyarán, amikor a járványügyi helyzet megengedte ifjúsági megbeszélést hívtunk össze, annak érdekében, hogy minél több fiatalnak bemutatjuk a Millennium-Házat, a lehetőségeket, de ugyanakkor a Medgyesi MADISZ tevékenységét is. Ezáltal kibővítettük önkénteseink körét.

 

Ezutón megköszönjük minden önkéntesünk, partnerünk, támogatónk munkáját, hozzáállását, segítségét. Nélkülük nem segíthettük volna a medgyesi és Szeben megyei magyar közösséget és főleg a fiatalokat.