Back to top

Szorványprogram Medgyes-Sepsiszentgyörgy

Szorványprogram Medgyes-Sepsiszentgyörgy

Református Egyház: 

Istennek hála, az elmúlt tanévben különleges élménnyel gazdagodtak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium 6. C osztályos diákjai és a medgyesi Református Egyház hasonló korú gyerekekei, hisz egy közös szórványprogramnak lehettünk a részesei. A két közösség vezetője, Székely Eli-Anna medgyesi tiszteletes asszony és a mikós csapat osztályfőnöke közötti barátság volt az indítéka ennek a szórványprogramnak, aminek az volt a célja, hogy a két közösség diákjai, egymás életterének a közvetlen megtapasztalása által, megismerkedhessenek a szórvány- és a tömbmagyarság sajátos életformájával, valamint egymás kulturális értékeivel és hagyományaival.

Az álmainkat tettek követték, 2022. májusában a mikós diákokkal ellátogattunk Medgyesre. A találkozásunk kezdetén a két közösség diákjai, az ismerkedős játékok során, hamar egymásra találtak és össze is barátkoztak.

Székely Zoltán, református lelkipásztor vezetésével, egy közös medgyesi városnézés során végigsétáltunk a város ódon utcáin, megismerkedve a szász kultúrájáról nevezetes város impozáns látványosságaival és szépségével, többek között megcsodálhattuk a Rosenhauer házat, a Forkesch tornyot és a Harangok tornyát, sétánkat a Szent Margit  evangélikus templom meglátogatásával zártuk, amely az egyik legnagyobb gótikus stílusban épülő erdélyi szász erődtemplomként van számontartva. Székely Eli-Anna tiszteletes asszony bemutatta a gyülekezeti diakóniát, melynek köszönhetően a diákjaink megértették, hogy ez a tevékenység a jézusi szereteten alapuló önkéntes munkára épül. Minden diák, a gyülekezet nyugdíjas asszonyainak a kézimunkáiból gondosan összeállított szeretetcsomagban részesült. A vendégfogadóink ajándékaként megtekinthettük Oscar Wilde művét, ”A boldog herceg” című előadást is, Gazdag-Wenzel Erzsébet és Demeter Ferenc, a S’art R-vient de l’âme Nemzetközi Kulturális Egyesület művészeinek az előadásában, majd ellátogattunk a Hermann Obert Emlékházba is, amely egyfajta űrmúzeumként működik, ahol megismerkedtünk Hermann Oberth munkásságával, akinek a nevéhez fűződik Oberth-effektus kidolgozása.  Ramf Dan történész érdekfeszítő tárlatvezetésének köszönhetően számos hasznos információval gazdagodtunk  az űrhajózás és a holdraszállás történetéből, megcsodálhattuk az űrhajós gyakorlóruhát, a Buran űrsikló,  a V2 és  a Saturn V rakéták modelljeit és megismerkedhettünk az űrhajósok eledelével is.

A vasárnapi istentiszteleten, a házigazda diákokkal közösen, rövid műsort mutattunk be a medgyesi református gyülekezet tagjainak, így próbáltuk kifejezni a hálás köszönetünket a szeretetteli vendégfogadásért, amiben  a két nap alatt részesítettek minket, és az Úr áldását kérve a közös munkánkra a továbbiakban is.
            Szórványprogramunk a júniusi vakáció első napjaiban a medgyesi diákok sepsiszentgyörgyi látogatásával folytatott. Erre az alkalomra mi is számos meglepetéssel készülünk, hogy a szórványban élő barátaink is betekintést nyerhessenek a tömbmagyarság sajátos életformájába, megismerhessék szülővárosunk nevezetességeit és a kulturális örökségünket is. Programindítónak a sepsiszentgyörgyi Cimbora Bábszínházban “A fák titkos szíve” című előadáson vettünk részt. Ezt a produkciót egy afrikai népmese ihlette, aminek a témája szoros kapcsolatban áll a Bibliából ismerős élet fájával, ami segít nekünk felismerni a körülöttünk levő, vagy akár a bennünk rejlő valós értékeket, és megtanít minket ezeknek a megőrzésére és továbbadására. Az előadás után megbeszéltük a látottakat, és mindenki próbálta megfogalmazni a  tanulságot a saját maga számára. A szülővárosunkat és környékét egy sétavonatozás során mutattuk be a medgyesieknek, amely magába foglalta Sugásfürdő meglátogatását is. A felfedező sétánk a Vártemplomban folytatódott, ahol Dénes Katinka lelkésznő megismertette a diákokkal a nemrég felújított sepsiszentgyörgyi Vártemplom történetét. A gyerekek nagy örömére ellátogattunk a SEPSI OSK Stadionjába is, ahol Kertész Dávidnak, az OSK Klub alelnökének köszönhetően közelről megcsodálhattuk az újonnan épített stadion minden zegzugát, még a híres csapat öltözőjébe is betekinthettünk. A közös együttlétünket fokozta a Művész filmszínházban megtekintett “Elcanto” című  3D-s spanyol animációs kalandfilm, ami megerősítette bennünk a család megtartó erejének a fontosságátt. A Vadászati Múzeumban szervezett múzeumpedagógia foglalkozás során a Kárpát-kanyar gazdag állatvilágának a megismerése mellett, a térség vadászati kulturájába is betekintést nyújtott Török Enikő tárlatvezető. Az afrikai dioráma a fekete kontinens szavannáinak élővilágába is betekintést nyújtott. Isten áldását kértük a további közös munkánkra a programzáró istentiszteleten, a Belvárosi Református templomban, ahol a már medgyesen bemutatott műsorunkkal örvendeztettük meg a gyülekezet jelenlevő tagjait.

            Nagy örömünkre a programunkat, a Székely Mikó Kollégium és a medgyesi Református Egyházközség mellett, felkarolta Kovászna Megye Tanácsa is, és anyagilag is támogatott minket.  Hálával töltött el az Úr gazdag áldásának a megtapasztalása, ami végig kísérte minden tevékenységünket, amely során összefonódott a templom és az iskola, egymás által lélekben és hitben is gazdagodtunk. 

Bízom benne, hogy e program során kialakult barátságok tovább szövődnek a diákjaink között, és lesz folytatása a most elkezdett közös munkánknak, ha Isten is úgy akarja.

 

                                                                                                Dr. Kinda Eleonóra,

református vallástanár- osztályfőnök

a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium