Back to top

Sikeres 19. Vándorcsizma néptáncfesztivál!

Sikeres 19. Vándorcsizma néptáncfesztivál!

Gyöngyvirág néptánccsoport: 

A magyar népi kultúra, zene és tánc, hagyományos kézműves termékek, illetve a honfoglalás kori életmód kapott főszerepet május 20-án a XV. Vándorcsizma Néptáncfesztiválon, amelynek idén is a Grewln Park adott otthont. A rendezvényen gulyás főző versenyen is összemérték tudásukat a 11 csapatban induló résztvevők, amelyet szakmai zsűri bírált el, több mint 1500 adag ételt osztottak ki a szervezők. Este a Lilium acoustic és a Dinamic együttesek fergeteges koncertjei szórakoztattak a jelenlevőket, majd táncházba várták a néptánc szerelmeseit. 

A hagyományokhoz híven idén is a Millennium-Háztól indult népviseletbe öltözött csoportok felvonulása a polgármesteri hivatalig. A gyönyörű szép népviseleteket a következő csoportok mutatták be a felvonulás alkalmából:

A Cickom Néptánccsoport Székelyszenterzsébetről, 100 fonat Erdőszentgyörgyről, Hanga Néptánccsoport Magyarpéterfalváról, Nyírfa Néptánccsoport Nyírtelekről, a medgyesi Ansamblul Tarnavelor román tánccsoport és a helyi Gyöngyvirág Néptánccsoport.

A Greweln Parkban Kovács Péter konferanszié köszöntötte a fesztivál vendégeit, többek között Bihacsy László gulyásmestert Hódmezővásárhelyről és a versenyre benevezett 6 főzőcsapatot, a temesvári íjászokat és a Boglárka Hagyományőrző Egyesület tagjait.

A Vándorcsizma Néptáncfesztivál 19 éves, első alkalommal 2002-ben lett megszervezve Veres Kálmán kezdeményezésére. A kezdeti rendezvény az idők folyamán számos kísérő programmal bővült ki, színesedett: a gulyásfőző versennyel gasztronómiai hagyományainkat éltetik, pár éve a honfoglaló őseink életmódját is megjelenítik jurta felállítással, honfoglalás kori ételkóstolással, harci bemutatóval, a kirakodó vásárral pedig kézműves népi hagyományainkat kívánják felvonultatni a szervezők. De lehetőséget nyújtottak a fesztiválra látogató családok számára, hogy gyermekeik is hasznosan töltsék idejüket a különböző foglalkoztató sátrak árnyékában. A hagyomány akkor él, ha megélhető élményt nyújt – a rendezvényünk által ezt kívánták biztosítani a szervezők.

Az est sztármeghívottjai a Lilium acoustics és a Dinamic együttesek voltak, akik jól ismert nótáikkal fergeteges bulit csaptak! A koncertek 18 órától kezdődtek, 21 órától pedig Táncházba vártak mindenkit, akik bírták még szusszal, ahol Sinkó István és bandája húzta a talpalávalót.

A kirakodó vásárban hagyományőrző termékeket szerezhettek be a helyszínre látogatók, kézműves szappanok, többféle méz, házi sajtok, szalmafonással készült termékek, mézes kalácsok, levendulából készült dísztárgyak, szörpök és lekvárok vártak a vásárolni vágyókra.

 

A szervezők köszönetünket fejezik ki a rendezvény támogatóinak/ partnereinek: a medgyesi polgármesteri hivatalnak, a Szeben Megyei Tanácsnak, Nagyszebeni Astra Múzeum, az RMDSZ-nek és a Communitas Alapítványnak, a Tranzgaz RT-nek, a Mediturnak, az ELDI pékségnek, az OTP Bank Románia RT-nek, a Nagy-Küküllő kulturális és közéleti havilapnak, az ECO-SAL-nak, valamint a Contrast nyomdának. Külön köszönetet érdemelnek az önkéntesek és táncosok, akik önzetlen munkájukkal hozzájárultak a néptáncfesztivál színvonalas megrendezéséhez!