Back to top

A mese gyógyír, mosoly mindenki lelkére

A mese gyógyír, mosoly mindenki lelkére

Fontosabb kulturális rendezvények: 

Hiszek a mesékben, hiszek az élő szóban, a kincsben, a mese teremtő erejében. Mert a mese-szó a nép összetartó íze, lelke, a mesemondó ezt közvetíti.” Csernik Szende

A Szeben Megyei Magyar Napok egyik pontja a gyerekeknek, fiataloknak szól. Csernik Szende székely mesemondó, lábbábos. 2022. október 17. és 18. a mese köré épül a programsorozatban. Hétfőn d.e. Medgyesen a Traube terembe, majd kedden d.e. Nagyszebenbe a Tükörteremben várjuk a mese kedvelőit. 


Csernik Szende: „Két mese között játszódok a közönséggel székely régi játékokat. Szeretem, ha kint a természetben leülünk a fűbe, és ott játszódik a mese. De belopódzhat az óvodába is, az iskolába is, a templomba is.

Asztalokon rendezem be színpadocskámat. Vót, hogy pingpong-asztalt terítettem meg meseabrosszal, és vót, hogy egy dombocska vagy kőkerítés szolgált színpadként. S vót, hogy kemencepadkán főtt ki a mese.

Ha körém ülnek az emberek és történetembe varázsolódnak, az lélekmelengető a mese magjának is. Mindenkinek ajánlom, kicsiknek-nagyoknak.

Hálás vagyok ősi székely népemnek, hogy ilyen ajándékot hagyott nekünk, kincset, amit szeretnék ápolni és továbbadni minél több embernek.