Back to top

Szeben Megyei Magyar Napok 24. alkalommal

Szeben Megyei Magyar Napok 24. alkalommal

Fontosabb kulturális rendezvények: 

Október 14-23. között került megrendezésre a XXIV. Szeben Megyei Magyar Napok, megyénk legnagyobb magyar rendezvénysorozata. Tíz napon keresztül változatos, minden igénynek megfelelő programokkal igyekeztünk színesebbé varázsolni magyar szórványközösségünk életét. A rendezvénysorozat a medgyesi Római Katolikus Plébániatemplomban ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét, amelyen a Báthory Iskola diákkórusa valamint a medgyesi magyar vegyeskórus énekelt, ezt követően pedig rajzkiállításra illetve régizene koncertre került sor.

Idén a Szeben Megyei Magyar Napok kiemelt eseményét iskolánk, a Báthory István Általános Iskola 300 éves fennállásának megünneplése jelentette, amelyen számos véndiák, volt és jelenlegi pedagógus eleveníthette fel iskolánkkal kapcsolatos emlékeit. Ezen az emlékezetes napon ünnepi köszöntőket, ének-zongora előadást, regemondást, néptáncot, kiállítást tekinthetett meg a népes közönség, amelyet az ünnepi alkalomra állított emléktábla leleplezése követett. Az ünnepet, megható pillanattal, a Báthory István Általános Iskola diákjai a Pál utcai fiúk musical - Mi vagyunk a Grund című dalára készített flash-mobbal zárták. 

 A nap második felében a rendezvény a Római Katolikus Plébániatemplomban folytatódott, a Búzás Árpád mérnök úr emlékére szervezett eseménnyel, ahol a szentmisét követően könyvbemutatón, valamint dokumentumfilm vetítésen vehettek részt a megemlékezők.

A napot fergeteges véndiáktalálkozó és szüreti-kosaras bál zárta, amelyen minden korosztály élvezhette a hajnalig tartó mulatságot, a résztvevők nagy száma pedig az ehhez hasonló események megszervezésének igényét tükrözi.

Vasárnap, október 16-án a Háromszék Néptáncegyüttes – Rézhúron című előadásával szórakoztatta a néptáncra szomjazó közönséget.

Hétfőn, a Traube teremben, Csernik Pál Szende – Mesebölcső című gyerekelőadásával folytatódott rendezvénysorozatunk, amely az óvodások és kisiskolások számára nyújtott felejthetetlen élményt.

Kedden Nagyszebenben is sor került a Mesebölcső gyerekelőadásra, ahol nagy szeretettel fogadták a művésznőt.

Csütörtökön Lukács Gyöngyi foglalkoztatta a kiskapusi barkácsolásra vágyó érdeklődőket.

Pénteken, október 21-én, első alkalommal került megrendezésre a Magyar Est, amelynek a The Ours kávéház szolgált helyszínéül. A jelenlévők kellemes hangulatú est részesei lehettek, magyar zene, illatos kávék, zsíroskenyér, ropogós pogácsák és zamatos borok társaságában.

A szombati napot újból a jókedv és a mulatság jellemezte a küküllőalmási szüreti bálon, amely nagy sikert aratott a helyi közösség és vendégeik körében s ahol a Gyöngyvirág néptáncegyüttes remekelt. 

Vasárnap délelőtt a medgyesi Református Templomban megemlékezést tartottunk az 1956-os forradalomról, illetve koszorúzással fejeztük ki tiszteletünket a szabadságharc emlékére állított kopjafa előtt.

A nap második felében került sor a zárórendezvényre, ahol a magyarországi Moovie Tenors kiváló énekesei operett és rockmusical részletei varázsolták el a közönséget.

„Szervezőkként elmondhatjuk, hogy az idei magyar napok 10 napos kitartó munkát, kisebb-nagyobb problémák megoldását és rengeteg pozitív meglepetést jelentettek számunkra. A visszajelzések alapján az eddigi talán legsikeresebb rendezvénysorozat áll mögöttünk és mi magunk is úgy ítéltük meg, korábban sosem volt ennyire nyitott, aktív és nagyszámú közönsége a programoknak.” Balázs Botond főszervező.

Köszönetet szeretnénk mondani mindazoknak, akik részt vettek a szervezésben és azoknak, akik rendezvényeinket megtisztelték jelenlétükkel.

Összességében nagy sikerként könyvelhetjük el az idei magyar napokat és úgy érezzük, arról szóltak, amiről szólniuk kellett: a felhőtlen szórakozásról és a sokszínű magyar kultúránk méltó megünnepléséről.

Nem feledkezhetünk meg a támogatókról sem, az idei rendezvényt a Medgyesi Polgármesteri Hivatal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Communitas Alapítvány támogatták.

 

                                                                               - A szervezők -