Back to top

Iskolaév lezárása: Siker, kihívások és köszönet

Iskolaév lezárása: Siker, kihívások és köszönet

Báthory általános iskola: 

Minden iskola életében a június a ballagások, búcsúzások, évzárók hónapja. Az az időpont, amikor általában számadást készítünk az éves munkánkról úgy diákok, mint tanárok, szülők, vagy más olyan intézmények, személyek, akik valamilyen formában érintettek a oktatási folyamatban.

Június 9-én megható ballagási ünnepélyben volt részünk, amely alkalommal búcsút vettük 11 nyolcadikos diáktól, akik kinőttek iskolánkból, és nagybetűs Életüket más intézményekben folytatják. Sok sikert nekik, és jó döntéseket!

 A 2022-2023-as tanév június 16-án ért véget. Reggel fél kilenckor döntetlenül ácsorogtunk az iskola udvarán, és két kérdés fogalmazódott meg: Kint lenni vagy bent lenni? Esik vagy nem esik? Végül úgy döntöttünk, hogy mégis az iskola udvarán tartjuk meg a tanévzáró ünnepélyt. Az idő szomorkás volt, néha pigyergett az ég, de mindenki más boldog volt, eljött a VAKÁCIÓ!

Ez volt az a tanév, amely struktúrájában teljesen megváltozott. Már nem két félév szerint jöttünk iskolába, hanem az 5 modul felosztása szerint. Elmaradtak a félévi dolgozatok, az Iskola másként hete mellett pedig diákjaink a Zöld hétnek megfelelő tevékenységekben is részt vehettek, melynek keretében több kirándulásra is sor került.

Ezek mellett az idéni év is gazdag volt iskolán kívüli tevékenységekben. Jóformán meg sem kezdődött az iskolai év, máris mindenki nagy lázban volt, gyerekek, kollégák és valamennyi besegítő szervezet egyaránt, hogy iskolánk 300 éves szülinapját kellő módon előkészítsük. Erre októberben került sor, és sikeres eseményt könyvelhetünk el.

Ép testben ép lélek, a sportvetélkedőkben ez iskolai évben is részt vettek a diákok, és nem is akárhogy. Az iskola focicsapataa labdarúgó bajnokságon első helyezést nyert a környékbeli iskolákkal szemben, és továbbjutott a megyei szakaszra. A VIII. osztály megszervezte a szüreti valamint az álarcos bált. Számos diák résztvett a Zrínyi Ilona matematika versenyen, valamint a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyversenyen. Néhányan biológiából szerzett tudásukat bizonyították a Hermann Otto versenyen. A MADISZ-szal való együttműködések alapján további iskolán kívüli tevékenységekben is részesülhettek iskolánk diákjai, mint például Mikulásozás, karácsonyi workshop, tojásfestés. 

Mivel az idén már teljesen feloldódtak a járvány miatt előírt határozatok, ezért külföldi kirándulásokra is sor kerülhetett. Februárban 9 hetedikes és nyolcadikos tanuló Szlovéniába utazott, ahol Romániát képviselte a Ptuj városban megszervezett híres farsangon. Áprilisban pedig a Határtalan program keretén belül egy hetet Szlovákiában töltöttek. 

Iskolánk diákjai ügyesen szerepeltek és jó eredményekkel bizonytották tudásukat, készségüket, különböző versenyeket, és tantárgyversenyeken. A következőkben azon tanulókat sorolnám fel, akik iskolánkat az országos szakaszon is képviselték:

  • Vajda Nimród és Boros Szilárd, III. osztályos tanulók eljutottak az Országos Regemondó Versenyre
  • Elekes Godó Zsolt, szintén III. osztályos tanuló matematika tudását bizonyította a Zrínyi Ilona Matematika Versenyen, valamint a Brenyó Mihály Országos Pontszerző Matematika Versenyen
  • Jakab Adorján, VI. osztályos tanuló és Györke Emma, VII. osztályos tanuló részt vettek az Országos Matematika Versenyen
  • Györke Eduárd, V. osztályos tanuló a Mozaik Matematika Versenyen
  • Orosz Balázs, VII. osztályos tanuló a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszán külön díjat szerzett
  • Györke Emma, VII. osztályos tanuló az Alfa és Omega Országos Fizika versenyen
  • Lupu Karla a kisebbségeknek szervezett román olimpiász országos szakaszán bizonyította tudását.

Ezúton is Gratulálunk nekik!

Tanévzáró ünnepségünkből nem maradt ki a hagyományos díjkiosztás sem. Elmondhatom, hogy kicsi és nagy egyaránt próbálkozott az iskolai év kihívásainak, feladatainak eleget tenni, volt akinek nagyon jól sikerült, volt, aki szorgalmasan iparkodott és volt, aki még próbálkozni fog. Ki hogy veti ágyát, úgy alussza álmát.

Gratulálunk mindannyiotoknak a tanulásban  és az iskolán kívüli tevékenységekben elért kitűnő eredményekhez. Szilárd meggyőződésem, hogy az iskola az a hely, ahová mindig nagy érdeklődéssel jösztök, ahol segítséget kaptok, minőségi oktatásban van részetek és minden eltelt esztendő egyre közelebb visz a végső célhoz.

A tanévet városunk egyik legmodernebb intézményében jártuk ki, amely viszont a tavaly júniusi árramforrás probléma miatt elég sok károsodást szenvedett, majdnem minden számítógép, okos tábla, vetítőgép, biztonsági- és riasztórendszer kiégett. Szeretném megköszönni a helyi önkormányzat támogatását, akik segítségével most már minden működőképes lett, megtörtént a tetőzet egyik részének javítása és a másik rész kijavítása is folyamatban van.

Hálával tartozunk ugyanakkor a Pro Schola Mediensis Alapítványtól jött támogatásért is. A Bethlen Gábor Alap és Communitas-os pályázatok segítségével sikerült az idén is bérmentesen ingáztatni a gyerekeket, anyagi támogatást nyújtott a 300 éves évforduló kapcsán, az iskolán kívüli tevékenységek során útiköltséget támogatott, fogyóeszközöket vásárolt, könyvtárat bővített.

Köszönetet mondunk a Tech-Service SRL-nek is, az év végi jutalomkönyveket az általuk nyújtott támogatásból sikerült megvásárolni.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségtől jött támogatást is: az iskolatáska programért, az anyanyelvi táborokért, amin diákjaink az idén is részt vehetnek.

És nem utolsó sorban, köszönetet szeretnék mondani a helyi és megyei RMDSZ szervezetének is, akinek iskolánk támogatásában nagy szerepe van.

 

Kedves kollégák, a ti munkátok sorsokat alakít. Lehetőségetek van a diákok gondolkozását, viselkedését megváltoztatni, befolyásolni, képességeket kialakítani és megmutatni diákjainknak a helyes utat az életben.
Visszagondolva a tanév eredményeire, ezúton is megköszönöm az iskola pedagógusainak és minden egyes dolgozójának az erőfeszítéseit, az elmúlt esztendőben kifejtett kitartó, lelkiismeretes munkáját. Az elemi iskolások tanévében fontos állomás a hosszabbított program, ahol meleg ebédet fogyaszthatnak, háziznak, tanulnak, sokat kézimunkálnak és játszanak. A szülőknek pedig ez nagy segítség, tudjuk azt, hogy gyerekeink felügyelet alatt vannak, jó kezekben. Köszönjük e program munkatársainak is a tanévben kifejtett színes tevékenységeket.

 

Tisztelt szülők, Önöknek is köszönettel tartozom. Köszönjük, hogy gyerekeinket ránk bízták. Szeretném megköszönni az iskolának nyújtott segítséget, szeretném megköszönni, hogy gyermekeiktől szorgalmas munkát, kitartást vártak el, iskolai munkájukat hol biztatással, hol kellő szigorral segítették.

 

Kedves gyerekek!

A nyári szünet nagy boldogság, a szabadsággal éljetek okosan, óvatosan. Pihenjétek ki a tanév fáradalmait, lehetőleg minél aktívabban, sportoljatok, mozogjatok sokat, ne feledjétek, ép testben ép a lélek. Töltsetek minél több időt szüleitekkel, családotokkal, pótoljátok be a tanév során hiányzó együttléteket. 

Arra is figyeljetek, hogy a nyár ezernyi veszélyt rejteget magában, úttesten, vízparton, hegytetőn, vagy barlangban legyetek óvatosak. Mondom mindezt azért is, hogy a következő tanévnyitón találkozhassunk mindannyiótokkal újra tudásvággyal teli, tettre készen, kipihenve, boldogan és egészségesen.

 

Legyen előtted mindig út,

Fújjon mindig hátad mögül a szél,

Az eső puhán essen földjeidre,

A nap melegen süsse arcodat,

S amíg újra találkozunk,

Hordjon tenyerén az Isten.

 

 

Foszner-Korodi Ildikó,

a Báthory István Általános Iskola igazgatója