Back to top

Gyülekezeti kirándulás

Gyülekezeti kirándulás

Küküllőalmás: 

2023. szeptember 9-én székelyföldi gyülekezeti kirándulásra indultunk. Induláskor a 133. Zsoltárból hallgattuk meg Istennek igéjét: "Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek!" A tervezett utunk során mintegy 50 magyar gyülekezeti tagnak hisszük, hogy sikerült maradandó élményt biztosítani azáltal, hogy egy természeti kincsekben gazdag, magyarok által lakott vidéken tölthettek el egy felejthetetlen napot. A kirándulás továbbá jelzésértékkel bírt és azt az üzenetet hordozta magában, hogy a magyarság számol a térségben élőkkel és nem mondott le a küküllőalmási és a somogyomi közösségekről.

Első állomásunk Zalánba vezetett, ahol Szász István Gergely református lelkipásztor és kedves felesége Ildikó fogadtak bennünket. Szeretetvendégség után megtekinthettük a református templomot, hallhattunk a gyülekezetnek múltjából és jelenéből egy kis beszámolót. Köszönjük a szeretetteljes fogadtatást.

Miután ott alaposan mindent szemügyre vettünk, elindultunk Sepsikilyénbe, ahol az unitárius illetve református templomokat csodálhattuk meg. Az unitárius templomnak történetét bemutatta és annak falképeiről mesélt Jánó Mihály művészettörténész. A református templomban pedig a gyülekezet lelkipásztora fogadott minket, Egyed Kolumbán László. Helytörténetről és a templom-gyülekezet múltjáról és jelenéről röviden beszámolt. Kedves fogadtatásban volt részünk, öröm volt számunkra szórványlétből kicsit kimozdulni és teljesen magyarok által lakott települések életébe betekintést nyerni.

Azt követően utunk Sepsiszentgyörgy központjába vezetett, ahol a Lábasházban grafikai kiállítást tekinthettünk meg.

Ezután meglátogattuk a Sepsi OSK Arénát. Fiatalnak és idősnek egyaránt öröm volt az arcán, hogy Erdély egyik legszebb stadionjában sétálhattunk. Lelkileg nagyon feltöltődve, tértünk be a testi táplálék elfogyasztására a Sepsiszentgyörgyi Református Vártemplom gyülekezeti termébe. Köszönjük a nagyon kedves fogadtatást és a finom falatokat. Igazán éreztük az őszinte szeretetet, törődést és odaadást, amit irányunkba megmutattak. Az ebéd után lelki táplálékra betértünk a nagyon szépen, igényesen felújított templomba. Dénes Katinka lelkésznő a Vártemplom múltját és jelenét osztotta meg velünk. Megerősített bennünket abban, hogy érdemes és kell folytatni azt a szolgálatot amire Isten bennünket elhívott és megáldott. A Vártemplom külsejét és belsejét megszemlélve, a templom csendjében Istenhez könyörögtünk, ki-ki a maga háláját, kérést személyesen vitte Isten elé.

A város főterének meglátogatása következett: séta, fagyizás, kürtőskalács, beszélgetés, üldögélés a szép központi parkban.

Sok szép élménnyel gazdagodva, testünkben elfáradva, lelkünkben nagyon feltöltődve, kürtöskalácsokkal megpakolva indultunk el haza. Az utazók közvetlenül átérezhették, hogy tőlük nem is oly távol a magyar nyelv nem csak a szűk családi körben, vagy a gyülekezetben használható, hanem ez a többség által beszélt, elsődleges társalgási mód. Haza felé már elhangzottak az új helyszínek a következő kirándulás számára. Hála legyen az Istennek. Fő támogatónk a MEDGYESI RMDSZ és a COMMUNITAS ALAPÍTVÁNY volt. Köszönjük. Isten áldása legyen mindannyiunk életén.

 

Hajdú-Nagy István református lelkész

Küküllőalmás-Somogyom