Back to top

"Nemcsak nyelvében él a nemzet, hanem hagyományaiban is.”

"Nemcsak nyelvében él a nemzet, hanem hagyományaiban is.”

Küküllőalmás: 

A XXV. Szeben Megyei Magyar Napok keretén belül a Küküllőalmási és Somogyomi Református Egyházközségnek sikerült a két településen és környékén élő magyar emberek számára újból megszervezni a IV. Hagyományőrző szüreti kosaras bált. 2018-ban tartottuk az első rendezvényünket 25 éves kihagyást követően, mely nagy sikert aratott mindkét település magyar lakosságának körében. A szüreti mulatság több fontos célt szolgált: egyrészt a kulturális életet kívánja erősíteni egy olyan településen, ahol erre más ilyen lehetőség nemigazán van, másrészt a két település gyülekezetei közötti kapcsolat megerősítésében is fontos szerepet tölt be. A szüreti bál megszervezése identitáserősítő hatással bír a lakosság körében és pozitív üzenetet hordoz az itt élő magyarság számára. Mindez azt erősiti meg bennünk, hogy ilyen kis lélekszámú településeken sem halt ki a magyar kulturális élet iránti vágy és semmilyen körülmények között nem feledkezhetünk meg az itt élő honfitársainkról. 

A XXV. Szeben Megyei Magyar Napok keretén belül az októberi hónapban még sor került az Ifjú Bekecs Néptáncegyüttes fellépésére is Küküllőalmáson. A Néptáncegyüttes a "Félre bánat, félre bú!" című előadását mutatta be a lelkes közönség számára. A közel egy órás előadásba több erdélyi táncot sűrítve mutatták be gazdag magyar népviseletünket és hagyományainkat.

A szüreti bálba való belépés ingyenes volt, lehetett tombolát vásárolni és ezzel támogatni a gyülekezeti munka folytonosságát. Köszönjük a Medgyesi Gyöngyvirág Néptánccsoport illetve a Segesvári Kikerics Néptáncegyüttes fellépését. Köszönjük az RMDSZ Communitas Alapítvány támogatását. Köszönjük a támogatóinknak, akik hozzájárultak értékesebbnél értékesebb tombola nyereményekkel, hogy szebb és gazdagabb legyen együttlétünk. És nem utolsó sorban köszönjük mindazoknak, akik úgy döntöttek, hogy csatlakoznak ehhez a rendezvényhez és ott voltak velünk együtt. Istennek legyen hála. Isten áldása legyen mindannyiunk életén.

 

Hajdú-Nagy István református lelkész