Back to top

A Medgyesi MADISZ 2023-ban

A Medgyesi MADISZ 2023-ban

Medgyesi MADISZ: 

A Medgyesi MADISZ 2023-as évben számos projektet és eseményt valósított meg, melyek által erősítettük közösségünket és támogattuk a kulturális örökségünket.

 

Január 4-7: Önkéntes Tábor

Az évet önkéntes táborral kezdtük, ahol a fiatalok megismerkedhettek az önkéntesség jelentőségével, és a közösségi felelősségvállalás fontosságával. A táborban különböző csapatépítő és önismereti programokon vettek részt a résztvevők, erősítve ezzel a közösségi szellemet és az együttműködést.

Március 15: 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Megemlékezés

Március 15-én méltó módon emlékeztünk meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. A megemlékezés a medgyesi Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templomában zajlott, ahol történelmi egyházak képviselői, az RMDSZ, civil szervezetek, a helyi iskolák diákjai és a Medgyesi Vegyes Kórus is részt vettek. Az esemény során kiemeltük a forradalom és szabadságharc által képviselt értékeket, és tisztelettel adóztunk azoknak, akik harcoltak hazánk szabadságáért.

Március 23: Levendulaültetés a Báthory István Általános Iskolában

Ezen a napon több mint 120 levendulatövet ültettünk át a Báthory István Általános Iskolában. A projekt célja az volt, hogy a levendula szépségével és illatával javítsa az iskola környezetét, hozzájárulva ezzel a diákok jólétéhez és a stressz csökkentéséhez.

Június 10: XX. Vándorcsizma Néptáncfesztivál

A hagyományos néptánc és a modern kultúra találkozását ünnepeltük a XX. Vándorcsizma Néptáncfesztiválon. A fesztivál programja magában foglalt népviseleti bemutatókat, felvonulásokat, ünnepélyes megnyitót, valamint egész napos jurta, íjászat, vásár, gulyásfőző verseny, gyerekfoglalkozások, és néptáncegyüttesek fellépéseit. Az est fénypontja a Dinamic és a Nagy Feró és a Beatrice koncertek voltak, melyeket táncház követett.

Augusztus 27-2: XII. Úszótábor

Az Úszótáborban a fiatalok egy hetet töltöttek el csapatmunkában, kihívásokkal teli programokon részt véve. A tábor célja az volt, hogy a résztvevők fejlesszék kreativitásukat, leleményességüket és csapatszellemüket, miközben felejthetetlen élményekkel gazdagodnak.

Szeptember 15-16: MIÉRT Tisztújító Küldöttgyűlés

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) tisztújító küldöttgyűlésén vettünk részt Kovásznán, ahol megválasztottuk az új vezetőséget, és köszönetet mondtunk Olteán Csongor leköszönő elnöknek a munkájáért.

Október 20-29: XXV. Szeben Megyei Magyar Napok

A magyar kultúra és hagyományok sokszínűségét ünnepeltük a XXV. Szeben Megyei Magyar Napokon. A rendezvény programjai között szerepelt szüreti kosaras bál, színházi előadások, horgászverseny, kézműves foglalkozások, borkostoló, táncház, megemlékezés az 1956-os forradalomról, koncertek, sportversenyek, és kulturális előadások.

December 6: Mikulás-járás

Decemberben a Mikulás-járás során megleptük a közösségünk gyermekeit, örömet szerezve nekik ebben az ünnepi időszakban, minden magyar ovis és diák ajándékba részesült.

 

Ezenkívül folyamatosan frissítettük a medgyes.ro weboldalt és havonta kiadtuk a a Nagy-Küküllő kulturális és közéleti havilapot, hogy naprakész információkat nyújtsunk a helyi és környékbeli eseményekről.

A pályázati tevékenységek terén segítséget nyújtottunk a helyi és megyei civil szervezeteknek, támogatva őket a pályázati és elszámolási folyamatokban.

Külön köszönetet szeretnénk mondani önkénteseinknek és mindazoknak, akik részt vettek projektjeinkben. Az Önök segítsége, elkötelezettsége és bizalma nélkülözhetetlen volt a sikeres és gazdag események megvalósításában. Köszönjük, hogy velünk tartottak és aktívan hozzájárultak közösségünk fejlődéséhez.

Köszönetünket fejezzük ki támogatóinknak: a Communitas Alapítványnak, a Bethlen Gábor Alapnak, a Nemzeti Együttműködési Alapnak, Szeben megye Tanácsának, az Ilie Micu Művészeti Népiskolának, a nagyszebeni Junii néptáncegyüttesnek és nem utolsó sorban a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek.

 

Köszönjük, hogy velünk tartottak ebben az eseménydús évben!

 

Balázs Botond 

Medgyesi MADISZ elnök