Back to top

Véget ért a XXI. Vándorcsizma Néptáncfesztivál

Véget ért a XXI. Vándorcsizma Néptáncfesztivál

Fontosabb kulturális rendezvények: 

Varázslatos emlékek és kihagyhatatlan pillanatok

Az idei Vándorcsizma Néptáncfesztivál ismételten bebizonyította, hogy a magyar hagyományok ereje összekovácsolja a közösségeket. A medgyesi magyarok idén huszonegyedik alkalommal gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljenek, és megoszthassák egymással a hagyományaink iránti szenvedélyüket. A fesztivál minden pillanata emlékezetes, hiszen a résztvevők közösen élhették át a magyar kultúra lüktetését és a közösségi élmény meghitt pillanatait. A hagyományokhoz híven, az ünnepséget a népviseletbe öltözött csoportok felvonulása nyitotta meg, amely a Millennium-Háztól indult és a Polgármesteri Hivatalig vezetett. Ezt követően a fesztivál helyszínén, a Greweln Parkban, számtalan izgalmas program várta a résztvevőket.

A fesztivál színpadán felléptek a Kovászna megyei Burusnyán Néptáncegyüttes, a magyarpéterfalvi Hanga Hagyományőrző Néptánccsoport, a csombordi Pipacs Néptánccsoport, a segesvári Kikerics Néptáncegyüttes, a székelykeresztúri Mákvirágok Néptánccsoport, a medgyesi Ansamblul Rapsodia Târnavelor és a házigazda Gyöngyvirág Néptánccsoport kis és nagycsoportos táncosai.

A medgyesi Vajda Szilvia, aki a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Líceum diákja, számos országos és regionális népdalverseny állandó díjazottja, idén is mesterien tolmácsolta számunkra a magyar népdalt a maga szépségében és eredetiségében. A "Fekete gyászos este" széki népdalcsokor mesterien megfogalmazott, hiteles előadása mélyen magával ragadta a medgyesi hallgatóságot.

A fesztivál egyik legemlékezetesebb részét a magyar konyha és ízvilág sokszínűségének bemutatása jelentette. A gulyásfőző verseny keretében hét csapat mérte össze főzőtudását, míg az ezzel párhuzamosan zajlott a Hagyományos Magyar Ételek megmérettetésen két csapat versengett a legjobb hagyományőrző fogás címéért. Az izgalmas küzdelem végén a gulyásfőző verseny győztese a helyi "Jóbarátok" csapat lett, a hagyományos magyar konyha versenyében a kolozsvári "Gabi & Friends" csapat bizonyult a legjobbnak. A közösségi főzés és az ínycsiklandó ételek kóstolása során minden résztvevő felejthetetlen élményekkel gazdagodott, és a magyar konyha szeretete még jobban összekovácsolta a közösséget.

A kézműves vásár valóságos kincsesbányaként szolgált a látogatók számára, ahol különleges termékek és mestermunkák széles palettája fogadta az érdeklődőket. A standokon kézműves ékszerek csalogatták a tekinteteket, mellettük magyar mintás ruhák sorakoztak, megidézve a hagyományokat és a stílusosságot. Nem lehetett ellenállni a mézespogácsa és a frissen sült kürtőskalács csábító illatának sem, amely igazi vásári hangulatot teremtett az eseményen. A kerámia és gyertyák művészien kivitelezett kínálata egyedi és lenyűgöző volt, a szatyrok, a kötött és horgolt terítők pedig otthonossá és meghitté varázsolták a vásár hangulatát, mintha minden darab mesét mesélt volna a kézimunka szeretetéről és gondosságáról.

A szabadtéri foglalkozások terén is változatos programok várták a látogatókat, így a résztvevők egy pillanatra sem unatkozhattak. A jurta bemutatása és a történelmi íjászat elvarázsolta a hagyományok iránt érdeklődőket, míg a lovaglás felejthetetlen kalandban részesítette a kicsiket. Voltak népi gyermekjátékok és kézműves foglalkozások, az agyagozás során pedig mindenki kiélhette kreativitását. Az arcfestés vidám színekkel tette szebbé a napot, míg a 360 fokos szelfigéppel készített fotók különleges emlékeket őriztek meg a fesztiválról.

A fesztivál estéjén két lenyűgöző koncert szórakoztatta a közönséget, megkoronázva az egész napos programot. A Dinamic zenekar, a Vándorcsizma fesztivál visszatérő vendégeként, egy gazdag és változatos műsorral készült. Saját dalaik mellett közismert pop-rock slágereket adtak elő magyar, román és angol nyelven. Ezt követően az Omega Revival vette át a színpadot, akik már közel húsz éve ápolják a legendás Omega zenekar örökségét. Az autentikus előadásmód és a szívből jövő tolmácsolás különleges élményt nyújtott a rajongóknak, akik lelkesen énekelték együtt az örökzöld slágereket. A koncertek varázslatos atmoszférát teremtettek, amely emlékezetessé tette az estét minden résztvevő számára.

A fesztivál záróeseménye a hagyományos táncház volt, amely fergeteges hangulatban telt. Gyerekek és felnőttek egyaránt elmerülhettek a magyar néptánc és népdalok gazdag világában, ahol minden lépés és dallam a közös öröm forrása volt. Az est folyamán új barátságok szövődtek, és a régiek is megerősödtek, ahogy a közösség együtt táncolt és énekelt. A táncház felejthetetlen pillanatokkal ajándékozta meg a résztvevőket, méltó befejezése volt egy újabb emlékezetes fesztiválnak.

Köszönjük mindazoknak, akik jelenlétükkel és támogatásukkal segítették a XXI. Vándorcsizma Néptáncfesztivál sikeres megvalósítását. Várunk mindenkit szeretettel a következő évben is, hogy közösen ünnepelhessük a néptánc és a hagyományok szépségét.

Az eseményt a Medgyesi MADISZ, a Szeben megyei RMDSZ, a Szeben megyei EMKE és a Gyöngyvirág Néptánccsoport szervezte, akik idén is emlékezetessé varázsolták számunkra ezt a fesztivált.

Az esemény partnerei és támogatói: Medgyes Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Communitas Alapítvány, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alap, a Meditur Rt., az ECO-SAL Rt. és a Contrast Publicitate.