Back to top

Történelmi választási győzelem a szórványban

Történelmi választási győzelem a szórványban

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

Ünnepel a szórvány: Hatalmas választási győzelem született a Szeben megyei településeken

A 2024-es helyhatósági és európai parlamenti választásokon hatalmas sikert ért el az RMDSZ Szeben megyei szervezete. A szórványmagyarság megértette, hogy közösségeink megmaradása a tét, így zárta sorait, és a túlélésre szavazott, megmutatva erejét és egységét ebben a sorsdöntő pillanatban.

A 2020-as önkormányzati választásokat követően az RMDSZ-nek négy Szeben megyei településen volt képviselete a helyi tanácsban: Erzsébetvároson, Kiskapuson, Küküllőalmáson és Bürkösön. Ezeknek a pozícióknak a megtartása prioritásként szerepelt a megyei szervezet célkitűzései között.

Az idei választásokon az RMDSZ magasra tette a mércét, 7 Szeben megyei településen indított önkormányzati tanácsos-jelölteket. A céltelepülések: Medgyes, Erzsébetváros, Kiskapus, Vizakna, Küküllőalmás, Balázstelke és Bürkös voltak. A medgyesi tanácsosi hely visszaszerzése kulcsfontossággal bírt, hiszen itt él a legnagyobb számú magyar közösség, ez a település a megye szórvány lakosságának zászlóshajója. Bár mélyszórványban az öt százalékos pszichológiai küszöb megugrása körülményesnek ígérkezett, fáradságot nem kímélve, jól megtervezett és kivitelezett kampánystratégiával, online felületeken, telefonos beszélgetéseken és személyes megkeresésekkel sikerült megszólítani a választópolgárokat. 

Az elkötelezettség és kemény munka meghozta gyümölcsét: Medgyesen ismét lesz magyar képviselet a városi tanácsban, míg Erzsébetvároson, Kiskapuson és Bürkösön sikerült megőrizni a 2020-ban megszerzett tanácsosi helyeket. Küküllőalmáson 2 tanácsos jutott be a helyi tanácsba, és képviseletünk lesz Vizaknán és Balázstelkén is. Különösen bravúros eredmény, hogy Szeben megyében közel 4500 szavazatot kaptunk az RMDSZ európai parlamenti listájára, annak ellenére, hogy az összmagyar lakosság száma csupán 6000 körülire tehető. Minden célkitűzésünk teljesült!

A siker az egész közösség erőfeszítésének és összefogásának gyümölcse. Ezért külön köszönet illeti a települések egyházi vezetőit, akik segítettek abban, hogy a közösségeink higgadt, józan döntéseket hozhassanak egy túlfűtött politikai közhangulat délibábos ígéretei között. Nagy elismerés illeti a jelölteket, akik vállalták a megmérettetés terhét, valamint az önkénteseket, akik lelkesen segítettek a kampányesemények lebonyolításában. Köszönettel tartozunk minden munkatársnak és különösen a települések magyar közösségeinek, amelyek támogatásukkal lehetővé tették ezt a hatalmas sikert.

Az elért eredmény kötelez bennünket, és azt jelenti, hogy még nagyobb felelősség hárul ránk a jövőben. A belénk vetett bizalom nem csupán elismerést és dicséretet jelent, hanem azt is, hogy még több munkát kell végeznünk, még nagyobb odafigyeléssel és elkötelezettséggel. Hallottuk a közösségünk hangját, megértettük, hogy fontos a felmerült hibák kijavítása, a tanulságok levonása, valamint a kommunikáció további javítása a közösségünk és az általunk képviselt értékek között.

Rengeteg munka vár még ránk, hiszen a hasonlóan fontos parlamenti választások új kihívást jelentenek számunkra, de ma adjunk magunknak egy kis időt az együtt ünneplésre. Közös ünnepünk ez, annak az ünnepe, hogy a szórványban van még erő, van élni akarás, és van jövő!