Back to top

Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu, ediția a XIX-a

Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu, ediția a XIX-a

Sâmbătă, 14 octombrie, se dă startul la seria de evenimente dedicate Zilelor Culturii Maghiare dinjudețul Sibiu, ediția 2017. Festivitățile vor dura trei săptămâni, de această dată în patru locații, locuitorii regiunii sunt așteptați cu programe variate. În Dumbrăveni și Sibiu vor urca pe scenă cu programul artistic intitulat ”A táncoló topánka” (Pantofiorul dansator) al ansamblului de dansuri populare ”Gyöngyvirág” din Mediaș, dar și în Șmig rolul principal îl va avea păstrarea tradițiilor.

În Mediaș, seria de evenimente din acest an ia startul prin expoziția socio-fotografică: ”Mediașul și împrejurimile”, deschisă în Turnul Pietrarilor. Pe 20 octombrie, vineri, trupa ”Lilliput” al Teatrului ”Szigligeti” din Oradea, va prezenta piesa de păpuși ”Moha és Páfrány”, în sala Traube, dedicat exclusiv copiilor din clasele primare și din grădinițe. De la ora 19, trupa ”Szigligeti”, îi așteaptă pe cei interesați la spectacolul de gală, de proză și muzică, dedicată aniversării a 200 de ani de la nașterea marelui poet maghiar Arany János, întitulat ”Honnan és hova” (De unde și încotro), care oferă o imagine de ansamblu asupra viața marelui poet, creând iluzia că el trăiește și azi printre noi.

Pe 21 octombrie, sâmbătă, de la ora 10:00 invităm toți iubitorii de drumeții la o mică excursie, la vizitarea bisericilor medievale din localitățile aflate la numai câțiva kilometri de Mediaș, la Dârlos și la Ațel, pentru a se delecta cu frescele rămase din timpul regelui maghiar Sf. Ladislau I. Pentru cei care ar petrece timpul liber prin sport, pot participa la un concurs de tenis de masă în sala de tenis de masă a Romgaz de la ora 11:00. Ziua de sâmbătă se va încheia cu balul strugurilor, organizat în sala de festivități de la Automecanica. Balul va fi deschis ansamblul de dansuri populare ”Gyöngyvirág” din Mediaș, buna dispoziție va fi asigurată de Dj Pici și ansamblul de muzică lăutărească din Ceauș. Pe 22 octombrie, duminică, de la ora 10:00 îi așteptăm pe medieșeni la slujba festivă și la depunerea de coroane de flori în memoria martirilor căzuți în revoluția din 1956. În Mediaș seria de programe dedicate Zilelor Culturii Maghiare din județul Sibiu se va încheia cu recitalul individual al lui Földes László Hobo, duminică seara de la ora 18:00 în sala festivă a Casei Schuller.

Prin organizarea acestei serii de evenimente dorim să accentuăm importanța păstrării tradițiilor și a moștenirii culturale maghiare, invitând și pe această cale pe dragii noștri cititori la cea de a XIX-a ediție a Zilelor Culturii Maghiare din județul Sibiu.

 

 

Márton Zsófia