Back to top

Péntek délután küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Szeben Megyei Szervezete Medgyesen

Péntek délután küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Szeben Megyei Szervezete Medgyesen

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

Október 13-án, péntek délután 18:00 órától, a Medgyesi Millennium-Házban tartott küldöttgyűlést az RMDSZ Szeben Megyei Szervezete. Bevezetésként, Balázs Béla megyei elnök köszöntötte a résztvevőket és ismertette a küldöttekkel a gyűlés napirendi pontjait, amelyek között: Benedek Zakariás parlamenti képviselő beszámolója, a Szeben megyei RMDSZ alapszabályzat módosításának elfogadása és a Minority SafePackre való aláírásgyűjtés, valamint a magyarországi országgyűlési választásokra való regisztráció szerepelt.

Benedek Zakariás parlamenti képviselő beszámolóját az elmúlt kilenc hónapról, Széchenyi István egyik gondolatával kezdte:

„Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk”.

Elmondása alapján ez a pár sor az alappillére, annak a parlamentben történő munkának is, amely előrehaladást eredményezhet. Ez a ,,lépcső” vezethet a 215-ös, nemzeti kisebbségeket érintő helyi közigazgatási törvény módosításához, valamint a szabad szimbólumhasználat elfogadásához is, amely mellett kitart honatyánk. A képviselő úr szerint, a szállítás és infrastruktúra ágán is több változtatásra van szükség, közülük az autó illetékek eltörlését, a taxisokra vonatkozó törvények módosítását és a  municipiumok köré való  terelőutak építését emelte ki. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy bármilyen törvényt módosításáról is legyen szó,  meglátása szerint ez csupán akkor lehet igazán eredményes, ha előtte kikérjük az érintett szakemberek véleményét is. Szerinte vezető pozícióba olyan személyeknek kell kerülniük, akik az adott téren tapasztalattal rendelkeznek, és tudásukkal kitűnnek, mindez igaz a szállításügyre, egészségügyre és más területekre is.

A tanügy terén két kiemelkedő fontossággal bíró problémát sikerült megoldani, 2019-től ugyanis a Romániában élő kisebbségeknek nem kell anyanyelvi szinten tanulniuk a román nyelvet, ebből adódóan a képességvizsgák is másként fognak zajlani. A magánszférában, januártól a bérek növekedésére számíthatunk, a képviselőház igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy csökkentse a hazai és külföldi bérezések közt lévő különbséget, ezáltal is ösztönözve fiataljainkat az itthon maradásra.

Mindemellett szóesett még a 2018-ban megrendezésre kerülő Ezer év Erdélyben, száz év Romániában nevet viselő kulturális rendezvénysorozatról is, amelynek célja megismertetni mindenkivel a száz, illetve ezer év elteltévet magunk mögött hagyott örökségünket, mint értékalkotó közösség.  Az ezzel kapcsolatos kommunikáció román nyelven fog történni, román nemzetiségű emberek fele, rólunk magyarokról, a tisztelet és a megbecsülés jegyében,  jegyezte meg Balázs Béla a Szeben Megyei RMDSZ elnöke.  Azt is hangsúlyozta, hogy a közelgő centenáriumot tisztelettel és megbecsüléssel kell fogadnunk, ez nem az ünneplést feltételezi, hanem az egymás iránti tiszteletet.

Ezt követően Fazekas Attila ügyvezető elnök ismertette az RMDSZ alapszabályzatában szereplő, módosításra javasolt pontokat. Amelyeket a jelenlévő küldöttek, kézfelemelés útján, egyhangúan meg is szavazták. Harmadik napirendi pontként a Minority SafePackre való aláírásgyűjtés és a magyarországi országgyűlési választásokra való regisztráció került megbeszélésre. A folyamat megkönnyítése érdekében, az általunk összeállított támogatási ív kitöltésekor, mindkettőre lehetőség adódik. A kitöltéshez csupán egy személyi igazolványra és egy lakcímkártyára van szükség.

Amennyiben Ön is támogatná a kezdeményezést, vagy regisztrálni szeretne, a papíralapú nyomtatvány  kitöltése érdekében, kérjük keresse fel a medgyesi RMDSZ irodát, hétköznaponként 8:00 és 16:00 óra között.

 

Márton Zsófia