Back to top

Becsengettek

Becsengettek

Báthory általános iskola: 

Elkezdődött szeptember 13-án az új iskolai tanév, Szeben megye egyetlen önálló magyar iskolájában. Zökkenőmentesen, frissen és feltöltődve vettek részt pedagógusok, diákok, szülők és nagyszülők, meghívottak egyaránt az évnyitó ünnepségen, a Báthory István Általános Iskolában.

            Az iskola egyik erőssége az, hogy a létszámtól eltérően, erős, összetartó közösség áll mögötte. Összefogással sikerült elérni azt, hogy Szeben megye egyik legmodernebb iskolája lett, ugyanakkor eredményeket is hoztak az iskola diákjai az elmúlt években a különböző vetélkedőkről.

Az iskola közösségét támogató szervezetek, legyenek azok egyházi, politikai vagy civil szervezeteknek sikerült elérni azt, hogy tornaterem hiányát pótólták és megvalósították, az informatika laborban levő régi számítógépeket újakra lecserélték, minden osztályt felszereltek számítógéppel, laptoppal. Sikerült krétamentesíteni idéntől minden osztálytermet, minden osztály fel van szerelve vetítővel, vászonnal, sőt az V-VIII. osztályban okostáblákat használnak idéntől a tantermekben. Hamarosan meg kell érkezzen 120 új iskolai pad a diákoknak.

Szeretettel fogadták a 17 előkészítő osztályos diákot, akikkel Bordi Irénke tanítónéni fogja megismertetni a számokat, betűket, megtanulnak közösen írni, olvasni a következő években. Az előkészítős diákoknak, az előző évekhez híven sikerült közös összefogással, a Medgyesi MADISZ, az RMDSZ és a Rákóczi Szövetség által új iskolatáskát, munkafüzetet és diákonként kb. 130 lejes (10.000 forintos) ösztöndíjat biztosítani.

Természetesen az iskola többi diákjainak is előnyt jelent az, hogy magyar iskolába iratkoztak, hisz nekik is jár minden évben a Magyar Kormány által nyújtott 22.400 forint értékű támogatás, de említésre méltók az önkéntességi lehetőségek, különböző közösségépítő eseményeken, projekteken, a táborozási lehetőségek, amelyeket a MADISZ és az RMDSZ biztosít. Ezek mellett lehetőségük van a diákoknak a medgyesi Gyöngyvirág néptánccsoport segítségével megélni népi hagyományainkat, néptánc, népzene és hangszertanuláson keresztül.

Nem utolsó sorban kiemelt figyelmet érdemelnek azok az iskolán kívüli tevékenységek, amelyeket a medgyesi és Szeben megyei történelmi magyar egyházak szerveznek.

Magyarnak lenni jó, rengeteg érdekes és új dolog várja a kisiskolás diákokat az idei tanévben is. Sok sikert kívánunk nekik, a pedagógusoknak, szülőknek és nagyszülőknek türelmet és kitartást az új tanévben