Back to top

Sógor Csaba Szeben megyében

Sógor Csaba Szeben megyében

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: 

Erdélyt csupán mi tudjuk elvinni és megmutatni Európában – ezt hangsúlyozta Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő április 23-i, Szeben megyei körútja során.

A Medgyestől kilenc kilométerre található Balázstelkén Kiss Csaba helyi református lelkész és Fazekas Attila, a Szeben megyei RMDSZ ügyvezető elnöke fogadta az RMDSZ EP-képviselőjét.

- ha van erdélyi magyar képviselet Brüsszelben, közösségünk ügye is jelen van Európában -

 

,,Ha van erdélyi magyar képviselet Brüsszelben, közösségünk ügye is jelen van Európában. Azokat a jogsértéseket, amelyekkel kisebbségiként gyakran szembesülnünk kell már ismerik Európában, azért, mert elmondjuk, felszólalunk és minden alkalommal követeljük a jogaink biztosítását” – magyarázta Sógor Csaba. Az EP-képviselő szerint ebben a választásban felelősen kell gondolkodjanak a romániai magyar emberek, akik kultúrájukat, hagyományaikat őrizve kívánnak Romániában, európai értékek mentén élni, ugyanis sajátos problémáinkat mi tudjuk képviselni az európai közvélemény előtt. ,,Erdélyt csupán mi tudjuk elvinni és megmutatni Európában” – hangsúlyozta a képviselő. Sógor Csaba arra is kitért, hogy az RMDSZ 25 éve látja el az erdélyi magyarság képviseletét: nem csupán Bukarestben, hanem már Brüsszelben is tudják, hogy a Szövetség a Romániában élő magyarok hiteles, legitim képviselője.

 

Az újabb mandátumért induló EP-képviselő Balázstelkéről Nagyszebenbe utazott, ahol a helyi Magyar Házban beszélgetés keretében kisebbségi témákról is értekezett a jelenlévőkkel. ,,A szemünk előtt zajlik egy folyamat, amelynek előbb vagy utóbb konkrét eredményei lesznek. Ma már egyértelműen elmondhatjuk, hogy a kisebbségi kérdésekkel is egyre inkább foglalkoznak az európai intézmények. Nem csupán az Európai Parlamentben, hanem pár héttel ezelőtt az Európa Tanácsban is született egy újabb dokumentum, amely azokat a tagállamokat szólítja fel mielőbbi cselekvésre, amelyek nem írták alá, vagy nem ratifikálták a kisebbségek védelmét szolgáló tanácsi dokumentumokat” – hangsúlyozta Sógor Csaba, aki szerint az elkövetkező időszak változásaiban nekünk is részt kell vennünk, különben nélkülünk fognak a minket érintő kérdésekben dönteni.