Back to top

[MEGHÍVÓ] Szólj hozzá

[MEGHÍVÓ] Szólj hozzá

Medgyesi RMDSZ Szervezet: 

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Október 8-án (csütörtök) a Medgyesi RMDSZ az önkormányzati választást értékelő és a jövő irányát kijelölő közgyűlést hirdet a Millennium-házba (I.C. Bratianu 32.) 18 órától, melyre minden érdeklődőt szeretettel vár.

A vasárnapi eredményeket követően harminc év után először nem lesz magyar képviselet a városi tanácsban. Megértjük és együttérzünk mindazokkal, akik csalódottak és akiket ezt követően aggaszt közösségünk jövője.
Mi magunk a jelenleg kialakult helyzet mögött számos okot látunk. Sajnálatos módon évről évre egyre csökken a magyarok aránya Medgyesen és a koronavírus veszélye, valamint a Német Fórum által indított magyar jelöltek is jelentősen megnehezítették a kívánt eredmény elérését.

Nem hanyagolható el azonban szervezetünk közvetlen felelőssége sem. Stratégiai hibát vétettünk azzal, hogy a presztízsértéke miatt megyei jelöltet állítottunk, ezzel akaratlanul is összezavarva több szavazónkat. A járványt követően szünetelni kényszerültünk a Nagy-Küküllő havilapunk kiadását, mellette pedig nem fordítottunk elegendő figyelmet az online kommunikációra. Az egészségügyi szabályozások miatt meghiúsultak rendezvényeink is, így a nagyobb létszámú találkozásokra nem volt lehetőségünk. Végsősoron, az eredmények tükrében, sok honfitársunknak nem sikerült átadnunk jelen választás valódi tétjét, nem hangsúlyoztuk ki kellő mértékben eddig elért eredményeinket, valamint nem adtunk számukra megfelelően tiszta képet a Medgyesi RMDSZ jövőre vonatkozó koncepciójáról és céljairól sem.

A mostani kudarc sajnos mindannyiunkat érint. Azzal, hogy nem lesz magyar érdekképviselet a városi tanácsban, minden, a közösségünket érintő és építő ügy jövője is kérdésessé válik. Az elkövetkezendő években kötelességünk mindent megtenni azért, hogy az elmúlt három évtized eredményei, mint például a Hosszabbított Program, a független Báthory István Általános Iskola, a történelmi egyházak támogatásai, valamint a meglévő civil szervezeteink és klubjaink tovább folytatódjanak és működjenek. Kis közösség lévén a szervezetünk helyzete mindezekre nagy mértékben hat, ezáltal mindezekért felelősek vagyunk.

A közgyűléssel szeretnénk egy őszinte és előremutató párbeszédet indítani mindazokkal, akiket aggodalommal tölt el a jelenlegi állapot, és akiknek megjegyzése, észrevétele, véleménye van a helyi RMDSZ jelenét, illetve jövőjét illetően. Elsődleges célunk, hogy tanuljunk a hibáinkból és szervezettebben, stabilabb lábakon állva elkerüljük egy, a vasárnapihoz hasonló kudarc megismétlődését. Számítunk mindazok megtisztelő jelenlétére, akiknek fontos a medgyesi magyar közösség jövője és akik nyitottak a beszélgetésre!

Medgyesi RMDSZ