Back to top

Tíz nap magyar kultúra Szeben megyében

Tíz nap magyar kultúra Szeben megyében

Fontosabb kulturális rendezvények: 

Sikeresen zárult a XVI. Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat. Az elmúlt tíz napot igazán eseménydúsnak nevezhetjük, mert hagyományaink, értékeink ápolására került sor, ugyanakkor a kikapcsolódás, a hasznos időtöltés jegyében teltek ezek a napok.

2014. október 17-26. között sikerült számos Szeben megyei magyarlakta településen kulturális  rendezvényeket szervezni az érdeklődőknek. A hétköznapok rutinját gazdag programkínálat tette színesebbé kortól függetlenül minden érdeklődő számára.

A XVI. Szeben Megyei Magyar Napok első napján, október 17-én a megnyitó ünnepségen nagy sikert arattak a Kolozsvári Magyar Opera művészei, ugyanakkor szombaton minden korosztály élvezhette Medgyesen a hajnalig tartó mulatságot, amelyen a Baróti Happy Time zenekar húzta a talpalávalót. Hétközben is folytatódtak a rendezvények: számos ifjúsági, sport és szabadidős tevékenységgel. Elmaradhatatlanok voltak a filmvetítések, bábszínház-előadások, kézműves tevékenységek, Slam Poetry és az 56’-os megemlékezések. A rendezvénysorozat a második hétvégén is folytatódott: néptáncelőadással, gitáresttel és sportrendezvényekkel várták az érdeklődőket. A vasárnapi zárórendezvényen a Visky Árpád Színjátszó Társulat varázsolt mosolyt a résztvevők arcára a Nóti Károly: Lepsénynél még megvolt cimű előadásával.

"A Magyar Napok programjaival kulturális örökségünk megőrzésének fontosságát hangsúlyoztuk, és a szórvanyban élő magyarok mindennapjait igyekeztünk színesebbé tenni. Lényeges megőriznünk szellemi örökségünket, hagyományainkat, amelyeket az évszázadok folyamán hagytak rank őseink, és amelyeket nekünk is tovább kell adnunk a következő generációnak. – hangsúlyozta dr. Balázs Béla Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szeben megyei szervezetének elnöke, majd hozzátette: „Erre teremtett lehetőséget a XVI. Szeben Megyei Magyar Napok gazdag programkínálata.

Ezúton is meg szeretnénk köszönni mindazoknak a segítséget, akik valamilyen módon hozzájárultak a rendezvénysorozat megszervezéséhez, az önkénteseknek, partnereknek, támogatóknak és nem utolsó sorban azoknak, akik megtiszteltek jelenlétükkel.

Külön köszönetet szeretnénk kifejezni a BGA alapítványnak segítségéjért, amely nélkül e rendezvénysorozat nem valosulhatott volna meg.