Back to top

A Tortoma Könyvkiadó könyvbemutatója

A Tortoma Könyvkiadó könyvbemutatója

A városról: 

A baróti Tortoma Könyvkiadó tisztelettel meghívja önt, családját és barátait az alábbi könyvbemutatókra, melyek során bemutatásra kerül Szabó János József: A Székelyföld körkörös erődítése 1940-44. című kötete.

A közönségtalálkozók keretében a Tortoma Kiadó legújabb köteteit ismerteti Demeter László (Barót), a kiadó igazgatója, a kötetet vetítettképes előadás keretében ismerteti a szerző, Szabó János József (Dabas, Pest megye). A kötet a helyszínen megvásárolható (25 lej), a szerző dedikál.

Február 28., szombat 11.00 óra, Medgyes, Millennium Ház

                                   18.00 óra, Nagyszeben, Magyar Ház

A nagyszebeni rendezvényünk keretében bemutatásra kerül Szabó M. Attila: Kőtől kőig. Szeben megye műemlékei és jeles helyei című kötete is. A kötet a helyszínen megvásárolható, és a szerző dedikál.

 

A szerző a kötet előszavában röviden összefoglalja annak tartalmát:

„Könyvemben a második bécsi döntés utáni négy esztendő történései közül Székelyföld katonai védelemre való felkészítését vizsgálom. Ez a könyv lényegében a 2002-ben megjelent Árpád-vonal című (Timp Kiadó) könyvemnek a folytatása, mert nem szakítható ki abból a nagy országerődítési munkálatokból, amelyet a két világháború közötti időszakban a magyar hadvezetés végzett. Az Északkeleti- és Keleti-Kárpátokban kiépített magyar erődvonal a háború kezdetére torzó maradt, mert a déli szárnyán ott volt a székelyek földje sérülékenyen körbezárva az ellenséges Romániával. Mindössze egy 70 kilométer széles „híd” kötötte össze az ország nagyobbik részével, ami igen messze volt.

Erődíteni kellett tehát, mert aki gyenge, az erődítéssel teszi biztonságosabbá otthonát. Pedig a magyar politika erősnek érezte magát, mert támadó akciókat tervezett, de gyenge is volt, mert erődített. Az Árpád-vonal kutatása során számos olyan forrás került a kezembe, ami nem tartozott szorosan a nagy erődvonal történetéhez, hanem Székelyföld körkörös erődítésére vonatkozott. Most jött el az idő, hogy ezeket a kutatási eredményeket közreadjam.”

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!