Back to top

XIV. Vándorcsizma Néptáncfesztivál

XIV. Vándorcsizma Néptáncfesztivál

Medgyesi MADISZ: 

A Medgyesi MADISZ, a medgyesi Gyöngyvirág Néptánccsoport és az EMKE Szeben megyei szervezete közreműködésével idén már tizennegyedik alkalommal sor kerül a Vándorcsizma Néptáncfesztivál megszervezésére.

 

A fesztivál május 28-án, szombaton, 12:45 órától veszi kezdetét a Millennium-Ház udvarán, ahonnan népviseletbe öltözött legények és leányok kiséretében rövid felvonuláshoz lehet csatlakozni a medgyesi Polgármesteri Hivatalig, ahol 13:00-tól hivatalosan megnyitja a fesztivál a “kapuit”. Ezt követően színes program kínálatával várják az érdeklődőket a Greweln parkban. 14:00 órától a Karosi Turul Egyesület tagjai a 20 férőhelyes Jurtában a X. századi berendezést, ruházatot és élet stílust rövid történelem óra keretében ismertetik az érdeklődőknek. A jurtát 17:30-ig  lehet látogatni. Ezután az egyesület tagjai rövid baranta, azaz ősi magyar harcművészetetet mutatnak be. A bátor kíváncsiskodókat pedig szívesen íjászkodni is megtanítják. 15:00 órától összesen tízenkét néptáncegyüttes közel 5 különböző tájegység néptáncait a maguk specifikus öltözetével hozzák színpadra. Az idei év meghívottjai: a Százfonat néptáncegyüttes - Erdőszentgyörgyről, a Hajdina néptáncegyüttes - Marosludasról, a Vásár néptáncegyüttes - Balavásáról, a Sóvirág néptáncegyüttes - Szovátáról, a Szúszékdöngetők - Sóváradról, a Gyimesfelsőfoki Domokos Pál Általános Iskola diákjai, a Rozmaring együttes, amely a Székelyudvarhely Móra Ferenc Általános Iskola néptáncegyüttese, a Szivárvány néptáncegyüttes - Gyulakutáról, az erzsébetvárosi diákok néptánccsoportja és a helyi Gyöngyvirág néptáncegyüttes

A fesztivál szervezői a hagyományhoz ragaszkodva idén is meghirdették a gulyás főzőversenyt, amelyre még május 25-ig lehet jelentkezni. A csapatok kiértékelője 17:00 órától kezdődik, a három tagú zsürinek ez alkalommal is Szatmári Feri bácsi ad hangot, és a legjobb, hogy mindeközben kóstolgatni, ízlelni lehet a különböző bogrács gulyásokat.

18:00 órától a fesztivál fénypontjaként, a sokak által várt és európaszerte nagy népszerűségnek örvendő Csík Zenekar élő koncertje fog következni. A Csík Zenekarról röviden: Kossuth-díjas magyar népzenei együttes, 1988 óta a magyar népzenei élet egyik meghatározó szereplője. Az eltelt két évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti zenekart. Munkájuk elismerését jelzi a Fonogram díj, melyet 2007 elején érdemeltek ki legutóbbi, azóta aranylemezként számon tartott „Senki nem ért semmit” című albumért világzenekategóriában.

A koncert után a nap nem ér véget, a jókedv és mulatság a Greweln Park filagóriájában folytatódik, ahol a talpalávalót Simko András és Zenekara biztosítja.

Balázs Botond, a Medgyesi MADISZ elnöke és a Fesztivál főszervezője, a következőképpen adott hangot a lelkesedésének: "Örvendünk annak, hogy sikerült Szeben megyébe, Medgyesre lehívni a Csík Zenekart - ami nem kis munkával járt. ... A szervező csapat már rég elkezdett dolgozni a fesztivál programján és kínálatán azért, hogy felfedhetetlen pillanatokat tudjon nyújtani minden érdeklődőnek. Ezúton is el szeretném mondani, hogy a fesztiválra a belépés ingyenes mindenki számára és szeretettel várunk minden érdeklődőt a Vándorcsizmára, ahol reméljük korosztálytól függetlenül mindenki megtalálja a helyét."

 

CsatolmányMéret
PDF ikon XIV. Vándorcsizma Néptáncfesztivál5.05 MB