Back to top

XIV. Vándorcsizma Néptáncfesztivál, Medgyesen

XIV. Vándorcsizma Néptáncfesztivál, Medgyesen

Medgyesi MADISZ: 

Idén a hagyományossá vált erdélyi néptánccsoportok, valamint a helyi magyar lakosság találkozójára rengetegen voltak kíváncsiak 2016. május 28-án, Medgyesen a Greweln parkban.

Az Erdély szerte működő és a helyi csoportok felvonulása után, a fesztivál helyszínén ki-ki megmutatta tehetségét a színpadon, a kilenc együttes bemutatója nagy tetszést aratott a nézőközönség körében.

A szervezők, mint minden évben kihirdették a gulyásfőző versenyt, ahol finomabbnál finomabb ételeket kóstolhattak a fesztiválozók.

A Karosi Turul Hagyományőrző csoport közreműködésével íjászat és baranta bemutatóval készültek a szervezők, egész napos jurta látogatáson történelem óra keretében a X. századi magyarok életmódját, ruházatát, lakóhelyüket lehetett megnézni illetve meghallgatni. Külön érdekesség volt, hogy a kíváncsiak egy háromhúsos, köleses, ételt kóstolhattak. A különlegessége a korhű fűszerezése volt, mely a X. században használatos zöld fűszerekkel készült, nem tartalmazott pirospaprikát, az íze mégis enyhén csípős lett.

A fesztivál fénypontja a Csík zenekar fellépése volt, ahol ismert és közkedvelt dallamok hangzottak fel a közönség örömére. „Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen nagy múltú és népszerűségnek örvendő együttes ellátogatott városunkba, hogy együtt ünnepelhessük magyarságunkat, önmagunkat és a közösségünk összetartó erejét, a végeken is.”–hangzott el Balázs Botond, a Medgyesi MADISZ elnökének és a fesztivál főszervezőjének köszöntő beszédében az esti koncert előtt.

Az estét táncház zárta, melyen a különböző néptáncegyüttesek már együtt táncoltak.

A fesztiválra közel 3000 ember látogatott el. Köszönjük a szervezőknek, támogatóknak, az önkénteseknek és minden jelenlévőnek, hogy a XIV. Vándorcsizma Néptáncfesztivál ilyen sikeres lett.