Back to top

A Hargita megyei lista negyedik, biztosnak számító helyét Benedek Zakariás kapja

A Hargita megyei lista negyedik, biztosnak számító helyét Kelemen Hunor szövetségi elnök javaslatára Szeben megyének adja át a székelyföldi megye, ezzel is erősítve a székely – szórvány együttműködést. A javaslatot a Szövetségi Állandó Tanács egyhangúan támogatta és megszavazta péntek 

délben, Kolozsvárott.

 

Az RMDSZ elnöke elmondta, a Hargita megyei lista negyedik helyezettjeként Benedek Zakariást, a Szövetség Nagyszebeni Városi Szervezetének elnökét javasolta, „aki huszonhat esztendeje a Szórványban az RMDSZ programját érvényesíti, nem mellesleg jó ismerője Hargita megyének is. Az elmúlt huszonhét évben a szórványmegyékből folyamatosan ötvenezer feletti szavazatot szerzett a Szövetség a választásokon, legutóbb, 2012-ben egészen pontosan ötvenkétezret. Ezeknek a megyéknek nem igazán volt és van lehetőségük a leadott szavazatok függvényében mandátumot szerezni, így bejuttatni küldötteiket a képviselőházba vagy a szenátusba. Az együttműködésnek, a szolidaritásnak ez egy kiváló példája, és egy nagyon jó jel arra vonatkozóan, hogy egymásra odafigyelünk, próbáljuk egymást erősíteni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Az RMDSZ a Székelyföld és Szórvány közötti együttműködést már régóta építi, négy évvel ezelőtt Kovászna megye vállalta, hogy Markó Attila Brassó megyei képviselőt indítsa. 

A SZÁT ugyanakkor arról is döntött, hogy megerősíti a Magyar Polgári Párttal kötött együttműködési szerződést, és Bíró Zsolt Maros megyében indul, a befutónak számító harmadik helyet foglalja el a Szövetség képviselői listáján. Mint az ismert, a Magyar Polgári Párt másik befutó helyét Kovászna megye ajánlotta fel.

 

 

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: