Back to top

Hatodjára úszótáboroztak a Szeben megyei fiatalok

2016. július 17. és 23. között zajlott a hatodik Úszótábor, amelyet a Kisebbségek Európája projekten belül szervezett meg a Medgyesi MADISZ a Hargita megyei Szentegyházán, a Napsugár Kempingben. Az idei táborban közel 70 fiatal vett részt Szeben megye különböző településeiről (Medgyes, Nagyszeben, Erzsébetváros, Szentágota, Kiskapus, Mihályfalva, Nagysejk, Somogyom).

Idén a szervezők számos meglepetéssel készültek a résztvevők számára. A napi úszóoktatás mellett, amelyeken úszni tanultak vagy úszás technikájukat fejlesztették, csapatépítő játékokon vettek részt. A hét elején a rossz idő ellenére sikerült megtartani a jó hangulatot különböző csapatépítő játékok által, kézműves tevékenységekkel. Délutánonként előadásokra került sor. Kedden Bagaméri Noémi az Erdélyi TV „Női szeszély” műsorvezetője verbális és nonverbális kommunikációról beszélt a résztvevőknek. A szerdai előadást maguk a résztvevők készítették elő, minden csapat egy érdekességről beszélt: zenéről, telefonálási szokásokról, vidámparkokról, sportokról tartottak előadást. Csütörtökön Buryán Tünde a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) elnöke tartott előadást a Diáktanácsról, a civil szféra életéről buzdítva a diákokat, hogy sosem korai elkezdeni a diáktanácsozást. Majd Balázs Botond a Medgyesi MADISZ elnöke mesélt arról, hogy hogyan született az Úszótábor ötlete és, hogyan jutottak el a hatodik kiadásig.  A pénteki nap pedig az agyagozásról szólt. Dánél Sándor fazekas mester agyagozni tanította a résztvevőket és erről az igen fontos munkáról mesélt nekik.

Az idei tábort a csapatépítésnek szentelhettük. Minden nap, számos apró és nagy játékban vettek részt a fiatalok. Twistereztek, akadálypályáztak, színházi előadásokat adtak elő, együtt énekeltek, néptáncoltak, agyagoztak, számháborúztak, együtt dolgoztak.  

Ismét egy sikeres tábort tudunk a hátunk mögött. Táborunk évről évre népszerűbb, ezt a túljelentkezések bizonyítják. A program idén is színes volt, az úszóoktatás mellett nem hiányoztak a csapatépítő programok sem. Mindezek mellett a szórványból származó résztvevőknek lehetőség adódott anyanyelvüket fejleszteni, magyarságöntudatukat megerősíteni.” Emelte ki Balázs Botond, a Medgyesi MADISZ elnöke. 

Ezúton is köszönetet szeretnénk mondani a partnereknek és a támogatóknak: az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának, a ROMGAZ Rt-nek, a Bethlen Gábor Alapnak és nem utolsó sorban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Ügyvezető Elnökségének. 

Medgyesi MADISZ: