Back to top

Kik vagyunk? Mit akarunk?

Kik vagyunk?

A Medgyesi MADISZ (Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége) a medgyesi magyar fiatalok érdekképviseleti szervezete. Bárki tagja lehet szervezetünknek, aki még nem töltötte be a 35. évét, magyar nemzetiségű, továbbá elfogadja és támogatja szervezetünk programjait, és aktívan részt vesz ezek megvalósításában.

Programjaink igen sokfélék, a kulturális eseményektől kezdődően a szabadidős- és sporttevékenységekig, amelyeken elsősorban a Szeben megyei fiatalok vesznek részt. Mivel Erdély szórvány részében tevékenykedünk, az akadályokat és nehézségeket leküzdve folyamatosan ápoljuk és megpróbáljuk átadni a magyar kultúrát a soron következő fiataloknak.

 

Honnan indultunk?

A medgyesi magyar fiatalság tevékenysége a 90-es évek elejétől fokozódott, melynek következtében 1989. december 27-én megalapították a Medgyesi MADISZ-t. Szervezetünknek a medgyesi Millennium Ház ad otthont, további nyolc másik Medgyesen működő magyar szervezet mellett. Egyesületünk folyamatos kapcsolatot ápol az Erdélyben működő különböző ifjúsági szervezetekkel, és kész együttműködni minden olyan személlyel vagy szervezettel, mely a helyi közösség és a fiatalság érdekében tervez és tevékenykedik.

 

Mik a terveink?

Jövőbeli terveink között szerepel a jelenlegi szervezetek megszilárdítása és az együttműködés elősegítése. Kezdeményezzük továbbá az új tagok toborzását, segítünk a civil szervezetek létrehozásában, valamint olyan programokat szervezünk, amik a közösségépítést segítik elő. Javítani és bővíteni a medgyesi www.medgyes.ro honlapot és a Nagy-Küküllő havilapot.

 

Mivel foglalkozunk?

Évről évre megszervezzük a városban történő magyar kultúrával kapcsolatos megemlékezéseket: március 15-én az 1848-49-es szabadságharcról, augusztus 20-án a magyar államalapításról, október 6-án az aradi vértanúkról, és október 23-án az 56-os forradalom leveréséről emlékezünk meg.

Ugyanakkor önkénteseink minden évben a medgyesi római katolikus egyházzal közösen megszervezik  az ökumenikus pásztorjátékot, amit Medgyesen kívül Erzsébetvároson és évente más-más magyarlakta településen is előadunk.

Szervezetünk heti rendszerességgel filmvetítéseket és játékesteket szervez a fiataloknak. Havi rendszerességgel sportnapot, sporthétvégét, évente pedig két alkalommal foci- kosárlabda- és asztalitenisz-bajnokságot.

 

Mivel foglalkozunk idén?

Idén 13. alkalommal kerül megszervezésre a Vándorcsizma Néptáncfesztivál Medgyesen, 5. alkalommal szervezzük meg a Kisebbségek Európája projekt keretében az Úszótábort. Ennek helyszíne Szentegyháza (Hargita megye), az egy hétig tartó táborban 66 Szeben megyei fiatal vesz részt.

17. alkalommal kerül megszervezésre a Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat a megye magyarlakta településein. A tíz napos eseménysorozat megemlékezéseket, színházi- és néptáncelőadásokat, valamint rengeteg ifjúsági programot foglal magába.

 

 

Medgyesi MADISZ: