Back to top

Közösségépítő pásztorjáték a fiataloktól

Idén is, immár ötödik alkalommal, ökumenikus pásztorjátékkal készültek a MADISZ-os fiatalok a történelmi egyházak közreműködésével Karácsony ünnepére. A Báthory István Általános Iskola diákjai már több mint egy hónapja gyakorolták a színdarabot és az énekeket a Millennium-Házban, amely az ifjúságnak már hagyományosan az adventi készülődés része lett.

Az idei karácsonyi jelenetet modernebb köntösbe bújtatták a szervezők: a fiatalok szemszögéből követhettük végig a betlehemi eseményeket. A történet röviden: egy falu lakosai első alkalommal szerveznék meg közösen a betlehemes színdarabot, anélkül, hogy színházi társulatot hívjanak meg, ezért a Baró és a Titkára válogatást tartanak, közösen döntve el azt, hogy kinek milyen szerep felel meg. A válogatásra a falu apraja nagyja elmegy és mindenki megkapja a magához illő szerepet. A Báró nem bízik abban, hogy sikerrel járnak, de a Titkár segítségével mégis színpadra tudják vinni a betlehemes pásztorjátékot. Sokat próbáltak és végül nagyon jól sikerül az egész, mindenki elégedett lesz a színdarabbal, amely által a közönség bepillantást nyerhetett az ünnepi előkészület sokszínűségébe.

A Pásztorjátékot öt helyszínen sikerült előadni: december 23-án az erzsébetvárosi örménykatolikus templomban, Szenteste Medgyesen az unitárius templomban és a római katolikus plébániatemplomban léptek fel az ifjak, majd Karácsony első napján medgyesi református és a szentágotai római katolikus plébániatemplomban. A gyermeki őszinte hozzáállás ugyancsak megdobogtatta nem csak jelenlevő szülők, nagyszülők szívét, hanem a hívekét is felekezetre való tekintet nélkül. A szerepléseknek köszönhetően a helyi ifjúság együtt töltötte a Karácsonyt, és a legnagyobb ajándék az volt számukra, hogy előadásukkal családjuk mellett a Szeben megyei magyar közösség tagjainak életébe is kis boldogságot hozhattak. A Karácsony mindenki ünnepe, függetlenül mindentől, a medgyesi fiatalság ismét bebizonyította, hogy az ünnepek közösségformáló erővel bírnak, összekovácsolnak. A hagyományok éltetése mellett, lelkiekben erősödni, örömöt és mosolyt hozni mindenki szívébe, ez volt a célja az idei pásztorjátéknak is. Külön köszönet jár Balász Noéminek, aki fiatal anyukaként időt és energiát nem kímélve betanította az idei színdarabot a  közel 30 fős csoportnak. 

Medgyesi MADISZ: