Back to top

Medgyesi Magyar Vegyeskórus

                A Medgyesi Magyar Vegyeskórus első próbáit 1990. október 25-én tartotta az ugyanabban az évben újra alakult önálló magyar tannyelvű általános iskolában. 2001 márciusától a Millennium Házban tartja heti próbáit. Az énekkar tagjai műkedvelő énekesek, tanárok, tanítók, óvónők, tisztviselők, mérnökök, munkások, nyugdíjasok, kiket az évek folyamán az éneklés szeretete és öröme kovácsolt közösséggé. A megalakulástól több, mint száz személy fordult meg a próbákon, de az állandó létszám mindig 25-30 között mozgott.

                A Medgyesi Magyar Vegyeskórus jelentős szerepet játszott és játszik a város magyar közművelődési életében. Felléptünk minden olyan rendezvényen, amelyben Medgyes magyar szellemiségének eseményei zajlottak. A fellépésekre a református templomban, a római katolikus plebánia templomban, a Szent István római katolikus templomban, az unitárius templomban, a Millennium Házban, a Szakszervezetek Művelődési Házában, az Axente Sever Líceum dísztermében, a Hermann Oberth Iskola dísztermében, a Báthory István Iskolában, a Schuller Ház dísztermében, valamint a Városi Kultúrotthonban (a Traube teremben) került sor. 2001-től felléptünk minden év decemberében a Szent Margit evangélikus templomban tartott ökuménikus karácsonyi kórushangversenyen. Medgyesen kívül felléptünk Dicsőszentmártonban (6-szor), Nyárádszeredában (2), Mezőbándon (2), Erzsébetvároson (2), Bolyában (2), Jobbágyfalván, Cserefalván, Magyarsároson, Szovátán, Enyeden, Sepsiszentgyörgyön, Kiskapuson és Küküllőalmáson. Románia határain kívül felléptünk Sopronban, Medgyes testvérvárosában, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar vendégeként.
           A Medgyesi Magyar Vegyeskórus mintegy 50 műből álló repertoárja átfogja a zeneirodalom minden korszakát a gregorián énektől a kortárs művekig.
            A kórus nem önálló jogi személy, hanem a medgyesi EMKE szervezetének tagjaként működik. Vezetősége három tagból áll: Székely Tivadar – kóruselnök, Stoica Júlia – titkár, Iszlay László – karvezető.

            Elérhetőségek: EMKE székház, Medgyes – 0269-832657 (Stoica Júlia)
                                     Székely Tivadar – 0746-112012
                                     Iszlay László – 0747-287838

Medgyesi Magyar Vegyeskórus: