Back to top

Lakossági fórum Nagyszebenben

Lakossági fórum keretében találkoztak ma délután a nagyszebeni választópolgárokkal a megye RMDSZ-es képviselő- és szenátorjelöltjei a Magyar Ház Kós Károly-termében. A helyi RMDSZ nevében Szombatfalvi Török Ferenc köszöntötte a megjelenteket. 
A találkozó elején Józsa Benjámin nyugdíjas magyar tanár tartott rövid előadást édes anyanyelvünk szépségeiről, így emlékezve meg a november 13-án ünnepelendő Magyar Nyelv Napjáról, amely a közfigyelmet igyekszik ráirányítani a magyar nép szellemi-kulturális öröksége és nemzeti identitása alapját jelentő magyar nyelvre.
A jelöltek közül elsőként Benedek Zakariás, az RMDSZ Szeben megyei alelnöke, Hargita megye képviselőjelöltje szólt a hallgatósághoz. A politikai helyzet általános elemzésében a hangsúlyt az összefogására helyezte és reményét fejezte ki, hogy a magyarság politikai képviselete a december 11-i választásokon 5 % feletti szavazatot kap, akár 6,2-6,5 %-ot is, így megakadályozhatónak látja a szélsőségesen nacionalista pártok bejutását.
Balázs Botond, a Szeben megyei RMDSZ-es képviselőlista vezetője elmondta, hogy a kampány során, amikor is ajtótól ajtóig, házról házra kereste fel a lakosságot, a támogatásukról biztosították az emberek, akiktől csak annyit kért, hogy a választások vasárnapján, december 11-én menjenek el szavazni az RMDSZ-re, hogy folytathassák a közösségépítő munkát a szórványmagyarság körében.
A következő felszólaló Bándi Levente, a Szeben megyei RMDSZ-es szenátorjelölti lista vezetője volt, aki a szebeni magyar oktatás fenntartására helyezte a hangsúlyt.
Badi Blanka képviselőjelölt, mint pszichopedagógus szeretné szakmai tudását kamatoztatni megválasztása esetén, hogy a megértesse a magyar fiatalokkal: nélkülük nincs jövő Erdélyben, ezért teret kell engedni céljaik eléréséhez, bevonni őket a döntések meghozatalába.
A bemutatkozásokat követően a közönség Lőrinczi Ferenc előadásában hallgathatta meg Fazekas István két, alkalomhoz illő versét. A találkozót a jelöltekkel folytatott, aprósütemény és tea melletti kötetlen beszélgetés zárt.
RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: