Back to top

MÁJUS 25-ÉN MINDEN ERDÉLYI MAGYARRA SZÜKSÉG VAN

Brüsszelben a legfontosabb feladatunk, hogy szövetségeseket találjunk a kisebbségvédelmi törekvéseinkhez. Ezért munkám egyik fontos része az volt az elmúlt hét évben, hogy megmutassam Erdélyt Európának, hogy megismertessem közösségünk értékeit az Európai Parlamentben. Kultúránk és népi hagyományaink a legjobb eszközt jelentik, hogy megmutassuk, kik vagyunk" – fogalmazott Winkler Gyula szombaton Medgyesen, ahol a 12. alkalommal megszervezett Vándorcsizma Néptánc-fesztiválon vett részt, amelyet a Greweln parkban tartottak meg.
Népdalaink és néptáncaink olyan kulturális értékek, amelyeknek gyökerei évezredes múlttal rendelkeznek, és ahogy ezt a mai néptánc-fesztivál is bizonyítja, éltetjük és továbbadjuk a fiatal generációknak, ezzel is jelezve, hogy életerős és aktív magyar közösség él Erdélyben" – méltatta a fellépő tánccsoportok hagyományőrző feladatát Winkler Gyula.
Az RMDSZ európai parlamenti képviselője arra figyelmeztetett, hogy közösségünk újabb megmérettetéshez érkezik május 25-én, mint mondta: “annyian leszünk ahányan szavazunk, éppen ezért mindenkinek el kell mennie választani, hogy az erdélyi magyarság erős közösség maradjon itthon és Európában. Az erdélyi magyar közösség brüsszeli képviseletéhez egyenként gyűlnek össze a szavazatok, amelyek mandátumot hoznak az RMDSZ-nek, ezért szükség van a medgyesiek szavazatára is”. Az eseményen jelen volt Balázs Béla, az RMDSZ Szeben megyei elnöke.
A Vándorcsizma Néptánc-fesztivál felvonulással kezdődött a város központjában, idén tizenegy erdélyi néptánccsoport lépett fel, közöttük egy óvodás csoport is, érkeztek Kovásznáról, Erdőszentgyörgyről, Sóváradról, Gyimesből, Erzsébetvárosból, Kendről és természetesen a házigazdák is felléptek.  A nagy múltú rendezvényt közösen szervezi az RMDSZ Szeben megyei, valamint medgyesi szervezete, a Gyöngyvirág Néptánccsoport, a Medgyesi MADISZ és az EMKE Szeben megyei szervezete.

 

RMDSZ Szeben Megyei Szervezete: