Back to top

MECEFF „7+1”

Hét közép-kelet-európai ország, valamint a nemzetközi filmvilág alkotásaival ismerkedhetnek meg a filmrajongók és a filmes szakemberek az 5. Medgyesi Közép-Európai Filmfesztiválon (MECEFF) szeptember 1–5. között Medgyesen és szeptember 24–27. között Bukarestben.

Intézetünk a kezdetektől partnere a közép-európai gondolatiságot középpontjába állító fesztiválnak, melyen idén – a Diákközéletért Alapítvánnyal partnerségben, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával – a fesztivál versenyfilm szekciójában Mundruczó Kornél Fehér Isten című magyar filmje száll versenybe a fődíjért. A filmet Medgyesen a Főtéren, a szabadtéri helyszínen szeptember 3-án, 20.30 órai kezdettel vetítik.

Fehér Isten
(Magyarország–Németország–Svédország koprodukció, 2014, 119 perc)
 
Rendező: Mundruczó Kornél
Forgatókönyv: Wéber Kata, Petrányi Viktória, Mundruczó Kornél
Operatőr: Rév Marcell
Zene: Asher Goldschmidt
Látványtervező: Ágh Márton
Szereplők: Psotta Zsófia, Zsótér Sándor, Monori Lili, Horváth Lili, Gálffy László, Nagy Ervin, Mundruczó Kornél

A legrégebbi szövetségek is felbomolhatnak. A hosszú békét is követheti háború. Az ember legjobb barátja a kutya: de ha rosszul bánik vele, a hű társ a gazdája ellen fordulhat. És mert erősebb, gyorsabb, vadabb nála, nagyon veszélyes ellenfél válhat belőle. A film társadalmi allegória: a gyűlölet gyűlöletet szül, és bármilyen kontraszelekció vagy diszkrimináció csak a fájdalomból eredő haragot és agressziót erősíti az elnyomott rétegekben, a hátrányos bánásmódot megszenvedő kisebbségekben.
 
Díjak:
·    Antalya Golden Orange Nemzetközi Filmfesztivál, Közönségdíj, 2014
·    Cannes Nemzetközi Filmfesztivál, Un Certain Regard fődíj, 2014
·    Cannes Nemzetközi Filmfesztivál, Palm Dog díj, 2014
·    Sevilla Filmfesztivál, Eurimages díj a legjobb európai koprodukciónak, 2014
·    Strasbourg Európai Fantasztikus Filmek Fesztiválja, Arany Polip fődíj, 2014