Back to top

Medgyesen a Rólad szól!

Április 16-án Medgyesre érkezett a Rólad szól! konzultációs karaván, melyet a MIÉRT és az RMDSZ indított a MAKOSZ-szal partnerségben. A karaván célja, hogy fényt derítsen a fiatalok véleményére az őket érintő kérdésekben. Minden döntés és lépés amelyet meghoznak az országban – legyen szó akár a tanügyi rendszerről vagy a gazdaságpolitikáról – az érinti a fiatalokat. A Rólad szól! stábja egy kisbusszal utazza körbe Erdély nagyobb magyarlakta településeit, hogy beszéljen a fiatalokkal a számukra fontos kérdésekről, témákról, problémákról.

A Rólad szól! karaván összesen 34 erdélyi településre fog ellátogatni, közel 3000 fiatalt kérdeznek majd meg Erdély-szerte. Medgyes volt a karaván 7. helyszíne Kolozsvár, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr és Brassó után.

A konzultációra a Millenium-Házban került sor, ahol a fiatalok egy interaktív beszélgetés keretén belül elmondhatták véleményüket az őket leginkább foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatban. A konzultációk interaktív módon zajlottak, a fiataloknak nem egy unalmas nyomtatott kérdőívet kellett kitölteniük, hanem táblagépek segítségével válaszolhattak a kérdésekre. Mivel a konzultációkat egy moderátor vezette, így lehetőség adódott, hogy a fiatalok bővebben kifejtsék a véleményüket egy-egy kérdéskört illetően.

A kérdőívek két célcsoportot különböztetnek meg, az egyik a középiskolások a másik pedig az egyetemisták és fiatal munkavállalók. A középiskolásoknak szánt kérdések főleg a tanterv és szabadidős tevékenységek köré rendeződnek, míg az egyetemistáknak és fiatal munkavállalóknak szánt kérdőívek főként a gyerek- és munkavállalás kérdéskörét tárgyalják.

Az esemény megszervezésében a MIÉRT helyi tagszervezete a Medgyesi MADISZ és a MAKOSZ helyi tagszervezete segítette a főszervezőket.

„A Magyar Ifjúsági Értekezletnek elengedhetetlen, hogy folyamatosan kontaktusban legyen a fiatalokkal, hogy személyes kapcsolatot alakítson ki velük. Azért is indítottuk el ezt a karavánt, mert mint országos ifjúsági szervezet az érdekképviselet az elsődleges feladatunk, és ennek érdekében szükségszerű, hogy folyamatosan kikérjük a véleményét annak a társadalmi célcsoportnak, akiket képviselünk” - mondta Antal Lóránt a MIÉRT elnöke, majd hozzátette, hogy a konzultáció eredményeit kielemzik és az eredményeket a politikum rendelkezésére bocsájtják. „Azért is fontos, hogy a fiatalok névtelenül, őszintén válaszoljanak a kérdésekre, hogy nekünk, ifjúsági vezetőknek egy aktuális és reális képünk legyen a mai fiatalok igényeiről és ezt az igénycsomagot a döntéshozók asztalára tudjuk tenni.”

Geréd Imre az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke a kivándorlás problémájára hívta fel a figyelmet. „Az elmúlt időszakban azt lehet látni, hogy a fiatalok biztonságérzete megrendült és egyre több fiatal választja a külföldön való boldogulást. Nekünk, a fiatal magyar közösség képviselőinek az a feladatunk, hogy elérjük, hogy a fiatalok a szülőföldön való boldogulást válasszák, ezért az ilyen és hasonló problémákra valós megoldásokat kell találjunk.”

Balázs Botond a Medgyesi Madisz elnöke közölte “Köszönöm a fiataloknak, hogy időt szakítottak és eljöttek a konzultációra, és annak örvendünk, hogy 14-től 35 évig  minden korosztály képviselte magát és nagyon aktívak voltak és hozzaszóltak a témához.”

Medgyesi MADISZ: