Back to top

A medgyesi Katica csoport egy éve

Zavatzky Haynalka vagyok, a medgyesi 1-es Számú Óvoda óvónője, hívatásom mellett mélyen elkötelezve (már húsz éve a pályán). Ebben a tanévben a Katica csoportba 24 gyerek jár, akik vegyes életkorúak.

Felvezető: történelmi adatok az óvodáról

A medgyesi 1-es Számú Óvoda a középkori vár falai között helyezkedik el. Az óvodát 1487-ben építették, amely egyben a városunk egyik legrégebbi épülete is, ezért műemlékké nyilvánítottak. Mivel a „Macskaköves utca kapuja” mellett helyezkedik el a kezdetekben az épület otthont ad az első kórháznak-öregotthonnak, majd 1959-től óvoda működik itt, ezért ez a legrégebbi óvodai intézmény a városban. 

A Katica csoport tevékenységei a tanév elején az ősz projekttel kezdődnek el. Az első színes program, melyen részt vesznek a kis ovisok, az őszi termés napjának a megünneplése, ezt a gyümölcsökkel, zöldségekkel, őszi virágokkal való megismerkedés előz meg. A városháza által szervezett termés napján veszünk részt vagy az óvodában szüreti bállal zárjuk az őszi témát, ahol felhasználjuk a régi népszokásokat gyermekjátékokkal fűszerezve.

A szüreti bál még ma is élő néphagyománya Erdélynek. A szüreti szokások mai formájukban a szüreti felvonuláshoz, menethez és a bálhoz vagy mulatsághoz kötődnek. A szüreti bált általában egy felvonulással kezdik a mai napig is. Ezt elevenítették meg az óvodások zokni lovacskára ülve, szőlővel díszített kosarakkal hívogatva az embereket a szüreti bálba.

Elhangzott népdalok és gyermekjátékok:

  1. „Ettem szőlőt most érik”
  2. „Érik a szőlő, hajlik a vessző”
  3. „Erdő, erdő, erdő, Szászmedgyesi kerek erdő”
  4. „Hull a szilva a fáról”
  5. Lipem, lopom a szőlőt”

 

 

Az első téli hónapokba a gyerekek egy újabb témával ismerkednek, amelyen már az állatok életmódját van lehetőségük megismerni, pontosabban az állatok készülődését a téli időszakra.

Ez után a “katicák” a Mikulás-járásra készülnek úgy, hogy a szülőkkel együtt csizmát varrnak, amelyekbe majd elhelyezi a Mikulás az almát, diót, mogyorót. Ugyancsak a Mikulás-járás táján a gyermekek az Adolf Kolping Gyerekotthonban szervezett ünnepély keretében egy kis előadással készülnek a Mikulásnak.

 

 

 

 

 

 

A téli hónapok fontos időszaka a Karácsony, ami valójában a szeretet és odaadás ünnepe. Ebben az időszakban a gyerekek részt vesznek jótékonysági esten, melynek célja az Adolf Kolping Gyermekotthon segítése.

„Tedd szebbé a Karácsonyt!” jótékonysági esten az óvodások angyalkáknak és pásztoroknak öltözve „Angyalvarázs” című zenés-táncos produkciót adták elő.

A tavasz érkezésével az óvodában is egy újabb témával ismerkednek a gyerekek, a tavaszi munkálatok, melynek keretében lehetőségük van virágot ültetni az óvoda kertjében, ugyanakkor tulipánhagymát vagy dughagymát ültetnek cserépbe és két hétig figyelemmel és csodálattal kísérik növekedését.

Június elseje a gyerekek napja, ezért az óvodában is egy különleges napként élik meg a kicsinyek, ezen a napon hozhatják el legkedvesebb és legféltettebb plüss játékukat, hogy bemutassák társaiknak.

Ezen kívül mindenki aznap biciklijével, rollerjével vagy triciklijével érkezik, majd az óvoda udvarán versenybe szállhat legvagányabb járgányával.

Az év az óvodások ballagásával zárul, ahol a kis- és középcsoportosok elbúcsúztatják a nagyokat, akik búcsút intenek az óvodának, óvodáspajtásaiknak és nem utolsó sorban óvó nénijüknek.

Az óvodások és az óvó néni szeretettel várják az új kis gyerekeket szüleikkel látogassák meg ezt a gyönyörű, régi óvodát, ahol játszhatnak és játszva tanulhatnak, bővítve, fejlesztve tudásukat.

 

forrás: csaladinet.hu
A városról: