Back to top

Negyed évszázad a közösségért és a fiatalokért

25 éve annak, hogy bejegyezték Szeben megye egyik legaktívabb civil szervezetét, a Medgyesi MADISZ-t. Ennek alkalmából ünnepelt közel száz fiatal március 27-én a medgyesi Central Parkban. Az eseményt a szervezet alapítója illetve jelenlegi és volt  elnökei is megtisztelték jelenlétükkel.

Negyed évszázaddal ezelőtt, 1990. január 10-én gyűlt össze a medgyesi magyar fiatalság, hogy megfogalmazzák: szervezett keretekben kívánják képviselni saját érdekeiket, illetve hasznosan kívánják eltölteni szabadidejüket úgy, hogy közben tegyenek azért a közösségért, amelyben élnek.  Azóta 25 év telt el, és ezalatt az idő alatt a MADISZ tagoknak sikerült bebizonyítani: a szórványban is van jövője a magyar fiataloknak – hangzott el az ünnepen.

Székely Tivadar, a szervezet alapító tagja és első elnöke nosztalgiával szólt a kezdetekről, majd arra buzdította a MADISZ jelenlegi és leendő tagjait, hogy a továbbiakban se csökkenjen a tevékenységek száma. Orosz Csaba – aki 1994 és 1998, illetve 2000 és 2008 között volt a szervezet vezetője – kifejtette: nagyon örvend annak, hogy van aki tovább vigye a stafétát, és elégedetten vette tudomásul, hogy jelenleg is igencsak sok fiatalt képvisel a MADISZ. Orosz Csaba eredményes munkát kívánva zárta beszédét.

A továbbiakban Balázs Botond, a MADISZ jelenlegi elnöke bemutatta röviden a szervezet tevékenységeit és rendezvényeit.  Elmondása szerint az elmúlt 25 évben újra és újra bebizonyosodott, nincsen hiány fiatal önkéntesekből Medgyesen, hiszen több generáción keresztül fenntartható volt a szövetség. Az évek folyamán sikerült megőrizni azt a nézetet, hogy a hasznos szabadidőtöltés, a kulturális és sport tevékenységek hozzájárulnak az egyén fejlődéséhez és a közösség összefonódásához. Medgyesen és Szeben megye magyarlakta településein a lelkes MADISZ önkéntesei fáradtságot nem ismerő munkával és tenni akarással egyértelműen növelték a fiatalság tevékenységi körének színvonalát. Balázs Botond a későbbiekben felsorolt néhányat a szervezet heti-, havi- vagy évi rendszerességgel tartott tevékenységei közül: játékestek, filmvetítések, kirándulások, megemlékezések, bulik, táborozások, fesztiválok valamint a Szeben megyei magyar napok.

"Ezúton is meg szeretnénk köszönni mindazoknak, akik hittek bennünk az elmúlt 25 évben, akik támogattak, akik melletünk voltak és nem utolsó sorban minden MADISZ-os önkéntesnek, akik nélkül nem sikerült volna elérnünk a célokat és megélnünk ilyen sok emléket" - jelenlegi Medgyesi MADISZ elnök köszönet nyílvánításával zárult az ünnepély.

Medgyesi MADISZ: