Back to top

Kolozsvári Magyar Napok - a hétszázát

2017/08/14 - 00:00 -től 2017/08/21 - 00:00 -ig
Kolozsvár

Az idén augusztus 13–20. között zajló rendezvényt a Transylvanicum „virtuális” védjegye alatt szervezi meg a Kincses Kolozsvár Egyesület, ezzel nem kisajátítva magának a megnevezést, hanem sokkal inkább azért, mert a Kolozsvári Magyar Napok az a „csepp”, ami magában foglalja az erdélyiség esszenciáját.

Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta, a fesztivál idei újdonsága, hogy a Főtér és a Farkas utca mellett a szervezők a Sétateret is bevonják a körforgásba, és ezáltal egy újabb zenei helyszínnel is bővül a Kolozsvári Magyar Napok. A Farkas utca és Főtér zsúfoltsága indokolttá tette, hogy a szervezők újabb helyszíneket vonjanak be. A Sétatérre ezért azokat a programokat költöztették át, amelyek odaillők hangulatukban és tartalmukban egyaránt: (biztonsági okokból külön elkerített) rész várja majd a gyerekprogramokra a kisebbeket, bor- és sörteraszokat, lazító „sarkokat” rendeznek be, illetve itt lesznek majd a délutáni koncertek is. A Farkas utca megmarad a fesztivál szívének, itt kap helyet a kézműves- és könyvvásár, a múzeumok sétánya és a médiasétány; emellett idén is lesz mini színházi évad, filmnapok, hangversenyek, irodalmi programok és képzőművészeti kiállítások. A Romkertet teljes egészében a középkori falu keríti birtokába. A fesztiválutca csak zenei szempontból változik meg, marad a vásári hangulathoz jó kiegészítőként szolgáló folk, operett, nóta. A borutca kinőtte az egyetem melletti helyszínt, így az átköltözik a Fogoly utcába, ahol a Hagyományok Házával közösen működtetett folkszínpadon húzzák majd a hangulathoz illő nótákat.

A koncertek sorát vasárnap az Európa Kiadó nyitja meg a magyarfenesi szoborparkban, majd a sétatéri színpadon folytatódik a buli: Kolompos, Pál Utcai Fiúk, Kowalsky meg a Vega, Anna and the Barbies, Matiné Zenekar és AG Weinberger & One More Minute koncert, pénteken Katáng, majd a Magashegyi Underground és a Loose Neckties Society közös produkciójára kerül sor. Ugyanitt lép fel szombaton a Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő, Erdélyben első alkalommal fellépő coverzenekar is, a tizennégy tagú Old Boys. Vasárnap pedig az Ocho Macho dalaira lazíthatnak a raggae kedvelői. Ugyanitt kapnak egész héten bemutatkozási lehetőséget a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatottjai is.

Idén is lesz Szent István Néptánctalálkozó a főtéri színpadon. Ugyanitt fellép a Ghymes, Szikora Róbert és az R-Go, Hobo és Deák Bill Gyula, majd Charlie. A fesztivál záróakkordja a Csárdáskirálynő lesz. A budapesti Operettszínház rendezésében és előadásában zajló, 120 fős monumentális előadás teljes nagyszínpadi felállásban először jön Erdélybe. Az előadást a Kolozsvári Magyar Opera zenekara kíséri.

Szabó Lilla programigazgató a sajtótájékoztatón elmondta: a szervezők idén is igyekeznek a többnyelvű programkínálatra. A partnerszervezeteknek szóló programfelajánlásokat bekérő felhívást ezen a héten küldik ki, a felajánlásokat május 10-ig várják. A végleges programot július végéig elérhetővé teszik, a frissítéseket a korábbi évekhez hasonlóan a honlapon és a Facebook-oldalon lehet nyomon követni.

A sajtótájékoztató idei meglepetés-meghívottja Földes László, Hobo, a legendás Hobo Blues Band egykori frontembere volt. Hobo hosszan mesélt régi zenésztársáról, az utánozhatatlan hangú Deák Bill Gyuláról, közös barátságukról és közös előadói múltjukról. Kiderült, hogy mindkét előadó nagyon várja már a közös koncertet. A két művész többször lépett már fel meghívottként egymás koncertjein, de a Hobo Blues Band feloszlása óta ez lesz az első olyan közös színpadi fellépésük, ahol egyenlő félként zenélnek majd.