Back to top

Ökumenikus Pásztorjáték Medgyesen

"Meleg fényben benn világol, ha fedi is ezer fátyol. A te dolgod bontogatni, minden fátylat odahagyni, megállni a rohanásban, feismerni engem másban. Aki bánt is, megszeretni; éhezőket megetetni; megosztva a bajt, kínt; könnyet. Mutatni, hogy együtt könnyebb. S mire elfogy minden fátyol: Ott a Gyermek, ott a jászol...Fény lesz majd, hogy más is lásson, így lesz benned: Szentkarácsony!”
 
 
2015 decemberében már negyedik alkalommal szervezi meg a Medgyesi MADISZ a történelmi egyházak közreműködésével az Ökumenikus Pásztorjátékot Medgyesen, illetve Erzsébetvároson.
A Báthory István Általános Iskola diákjai már novembertől gyakorolják a színdarabot és az énekeket a Millennium Házban, amelyek már a hagyományos adventi készülődés részévé váltak a településen. Idén a karácsonyi jelenetet modernebb köntösbe bújtatták a szervezők: a fiatalok szemszögéből követhetjük végig a betlehemi eseményeket. 
A betlehemezés a 17. századból származó népszokásunk, ami eredetileg iskolai előadásokra készült misztériumjáték. Ez a karácsonyhoz kötődő legismertebb és legnépszerűbb népszokás az egész Kárpát-medencében elterjedt. A pásztorjáték során a szereplők  énekes, párbeszédes formában eljátszák Jézus születésének történetét, megjelenítva a Szent Családot, az angyalokkal és a pásztorokat.
 
A fellépések helyszínei és időpontjai:
 
 
December 24.
Medgyes, Római Katolikus Plébániatemplom, 22:00 órától
Medgyes, Unitárius Templom, 18:30 órától
 
December 25. 
Erzsébetváros, Örmény Katolikus Templom, 14:00 órától
 
December 27.
Medgyes, Református Templom, 10:00 órától
Medgyesi MADISZ: