Back to top

Római Katolikus Egyház Karácsonyi Köszöntője

Mit érne az ajándékozás, ha mi kimaradnánk belőle?

Az ószövetségi Szentírás óriási kicsomagolás. Őseink az emberi történelem hajnalán az édenkert bezárulása óta vártak. Tudták, előbb-utóbb ajándékcsomag érkezik a címükre, csak az volt számukra a rejtély, mi lesz a csomagban.

A pátriárkák kecskét, legelőt, üzletet reméltek. Aztán ahány próféta, képletesen mondva, annyi burok-fosztás. Az üdvtörténet lassan bontakozott ki, mert alkalmazkodott a felfogóképességeinkhez. Kiderült a századok során, nem valami, hanem Valakit kapunk. Nem világverő Király, félelmetes Ősöreg, hanem a Fájdalmak Férfija, anyától született Szenvedő Szolga érkezik hozzánk.

Bontották a titkot Jézus kortársai is. Nem sokra jutottak, hiszen akit maguk előtt láttak, még negyvenéves sem volt. Meg kellett várniuk a húsvét-hajnali eseményeket, meg egyáltalán önmaguk jobbik énjét, hiszen „jól csak szívével lát az ember”.

Végül aztán tisztázódott, hogy nem álruhás királyfi járt köztünk látszattestben. A szenzáció az, hogy az örök Ige megtestesült, egyetlen személy hordozott két ép természetet. Akkora volt a meglepetés, hogy e titkot megvallván, máig térdet hajt a miséző pap és valamennyi ember …

Itt ér véget a kicsomagolás. Elérkeztünk az igazi címzetthez, hozzád, hozzám, hiszen mit érne az egész ajándékozás, ha mi kimaradnánk belőle. A karácsony értünk van, csak bontsuk ki!

 

A Megtestesült szent titkának idei ünneplése hozzon örömet és békét mindannyiunk szívébe. Ezt kívánom az értünk földre jött Isten-embertől.

 

Csíki Szabolcs medgyesi segédlelkész

 

 

 

Római Katolikus Egyház: