Back to top

Sikeresen zárult a MADISZ úszótábora

            Összesen 72 fiatal vett részt Szeben megyéből – Medgyes, Nagyszeben, Erzsébetváros, Szentágota, Kiskapus, Mihályfalva, Berethalom, Küküllőalmás – illetve Hargita és Kovászna megyéből az V. Úszótáboron, a Hargita megyei Szentegyházán. A Medgyesi MADISZ által szervezett tábor a Kisebbségek Európája projekten belül került megszervezésre Szentegyházán, a Napsugár Kempingben, 2015. július 26. és augusztus 1. között.

            Idén a szervezők számos meglepetéssel készültek, hiszen a napi úszásoktatás mellett – ahol a táborozók úszni tanultak vagy úszástechnikájukat fejleszthették –, csapatépítő játékokon vettek részt. Mindezek mellett délutánonként előadások és sokféle tevékenység zajlott. Első este, azaz vasárnap, megadott címek alapján állítottak össze és adtak elő különféle történeteket a fiatalok. Hétfőn délután közösen állítottak fel jurtát, ami közben érdekes legendákat és meséket hallgattak, majd az íjászatot is kipróbálták. Kedden délután egy igazán érdekes előadást hallgattak meg: Cseh Gyopárka a csillagászatról és a csillagokról beszélt a résztvevőknek. Este népzenére néptáncoltak a táborlakók. A szerda délután a bűvészkedésről szólt: Varga Attila számos trükköt mutatott be a résztvevőknek, akik nagyon figyelmesen követték az előadó mozdulatait. Ahogy az első csillag és a Hold megjelent, rögvest távcsőbe kukkantottak a résztvevők, így az est további része a csillagok nézésével telt.

            A csütörtöki előadás egy új sport bemutatásáról és annak kipróbálásáról szólt: a terem hokiról, avagy a floorballról. A bemutatót székelyudvarhelyi sportolóknak köszönhették a diákok. Esti úszással folytatódott ez a nap, majd karaokéval ért véget. Pénteken Fülöp Loránd India másként című előadásán vettek részt a táborozók, melyen az indiai kultúra bemutatásán felül, saját indiai kalandjairól is beszámolt az előadó.

   „Ismét egy sikeres tábort tudhatunk a hátunk mögött. Idén túljelentkezés volt, ebből is kiderült, hogy évről-évre egyre népszerűbb lesz az úszótáborunk. Most a programunk is színesebbre sikerült az elmúlt évekhez képest, mindenki megtalálhatta a neki legmegfelelőbbet. Volt itt sport, kultúra, kaland, hagyományőrzés, csillagászat, és mindezek mellett a szórványsági résztvevőknek lehetőségük adódott anyanyelvüket is fejleszteni, magyarságöntudatukat megerősíteni” – mondta el kérdésünkre Balázs Botond, a Medgyesi MADISZ elnöke. 

A szervezők köszönik a partnereknek és a támogatóknak, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának, a Communitas Alapítványnak, Kovászna és Hargita Megye Tanácsának, a ROMGAZ-nak, a TECH Serv-nek, a FAG-nak, a Szeben megyei Ifjúsági és Sport Hatóságnak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Ügyvezető Elnökségének és nem utolsó sorban az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanácsnak (UIET) a tábor kivitelezéséhez való hozzájárulásukat.

Medgyesi MADISZ: