Back to top

11. Úszótábor

11. Úszótábor

Medgyesi MADISZ: 

Tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Medgyesi MADISZ, a Kisebbségek Európája projekt keretén belül, az Úszótábort. Idén a Kovászna megyei Debreczi Panzió kempingjében került sor a tábor lebonyolítására, ahol hetven, 10-18 éves, Szeben megyei fiatal vehetett részt.

 

Az egyhetes úszásoktatás és az ezt kisérő programsorozat számos meglepetést tartogatott az idei táborozók számára.

 

A hétfői érkezést egy rövid tábormegnyitó követte, ahol a szobák beosztását, valamint a tábor szabályzatát, a csapatok elosztását és a napi programot ismertette a szervező csapat a fiatalokkal. A kicsomagolást követően, Hogyai Katalin és Arany Noémi úszóoktatók csapatokba osztották a résztvevőket úszó-tapasztalatuk alapjá, ezek a csapatok egy hétig versenyeztek egymással. Az idei év tematikája a magyar törzsek köré összpontosult.

Első nap, az eső miatt úszásra nem került sor, viszont Balázs Noémi és Palea Kinga csapatépítő játékokkal szórakoztatta a résztvevőket.

 

A keddi nap igazán mozgalmasra sikerült. A reggelt frissítő tornával kezdték a táborozók, folytatásként pedig a csapatokra, személyekre szabott úszás elsajátítására, gyakorlásra és a készségfejlesztő játékra került a hangsúly. A délelőtt folyamán a táborozók csapatépítő játékok keretein belül, különböző megpróbáltatások során, összemérhették tudásukat, türelmüket.  Délután a kreativitásra fektettük a hangsúlyt, a táborlakók tetszés szerint, szebbnél szebb kézimunkákat készíthettek, mint például könyvjelzők, kavicsból összetett képek stb.

Az estét pedig egy fergeteges táncházzal zártuk, ahol mindenkinek lehetősége volt elsajátítani a csárdás alaplépéseit.

 

A szerdai napon sor került egy igazán hasznos előadásra, ami az életmentésről szólt. A Salvatore egyesület bemutatta a jelenlévőknek, hogyan kell helyesen újraéleszteni, illetve hogyan lehet egy fuldokolót kimenteni a vízből. Emellett a résztvevőknek lehetőségük volt mindezt gyakorlatban ültetni egy bábu segítségével. Délután pedig folyatódott a csapatok harca, ahol egy izgalmas akadálypályán vehettek részt a táborozók. Volt zsákban ugrás, talicskázás, lufiszállítás, vízöntés csukott szemmel. A napot filmvetítéssel zártuk, ahol mindenkinek lehetősége volt ellazulni és kikapcsolódni.

 

A csütörtök délelőtt egy rázós úttal indult. A gyerekek kipróbálhatták, hogy milyen a szekéren való közlekedés.

A tábor főattrakciója a Ninja-pálya volt, amelyen a csapatok összemérhették gyorsaságukat, fürgeségüket és erejüket, ugyanis egy 65 méter hosszúságú Ninja-pályán kellett versenyezniük. Miután a verseny lejárt, a résztvevők a megmaradt energiájukkal szabadon használhatták az akadálypályat.

 

Péntek délelőtt ellátogattunk Körösi Csoma Sándor szülői házába, illetve a csomakőrösi református templomba, ahol közös imával hálát adtunk, hogy sikeresen idén is meg tudtuk szervezni a XI. Úszótábort. A délután folyamán a csapatok egy, a türelmüket megpróbáltató játékon vehettek részt, ahol mindegyik csapat sikeresen teljesített.

A péntek estét az elmaradhatatlan tábortűzzel zártuk, amelynek hangulatát gitárral és énekléssel fűszereztük.

A tábor utolsó napján a csapatok feladata az volt, hogy megadott kellékekből törzshelyeket építsenek. Erre a feladatra egy teljes nap állt rendelkezésükre, hogy szebbnél szebb törzshelyeket mutathassanak be nap végén a szervezőknek. Délután sor került a tábor kiértékelőjére, amelyen Hogyai Katalin úszóoktató jótanácsokkal látta el a résztvevőket.

A tábort egy fergeteges buli zárta, ahol mindenki nagyon jól érezte magát.

 

Idén sem maradtak el a sporttevékenységek: a méta, a frizbi és a foci.

 

Balázs Botond főszervező megköszönte a fiatalok lelkes jelenlétét és aktív hozzáállásukat, illetve a szervező csapat támogatását, munkáját, amely lehetővé tette, hogy a táborozók egy élménydús hetet töltsenek, és számos felejthetetlen emlékkel térjenek haza.

 

A 11. Úszótábor létrejöttét támogatta: a Szeben Megyei Tanács, a Communitas Alapítvány, a Transgaz Rt., valamint az Romániai Magyar Demokrata Szövetség.