Back to top

Új egységgel bővül a radnóti hőerőmű

A Romgaz Rt. november elsején jegyezte a bukaresti értéktőzsdén azt a szerződést, amely révén a tulajdonában lévő radnóti hőerőművet új egységgel bővítik. Amint megtudtuk, a három év alatt megvalósuló, több mint 270 millió eurós beruházással az energiatermelés – amely az országos és az európai körforgalomba kerül – hatékonyságának növelését célozzák.

A radnóti az egyetlen erdélyi, ugyanakkor a legfontosabb hőerőmű, amelynek kiemelt szerep jut az országos energetikai hálózat egyensúlyban tartásában. A többségi állami tulajdonú Romgaz Rt. – mely a bukaresti és a londoni tőzsdén egyaránt jelen van –, 2013-ban vette át az eladósott Electrocentrale Bucureşti Rt. fennhatósága alatt működő radnóti hőerőművet. A Maros-parti hőerőmű egységeinek fontos szerepük van az országos energetikai hálózat, a szomszéd országok és az európai elektroenergetikai hálózat kapcsolatának biztosításában.

A november elsején bejegyzett beruházást közbeszerzési eljárás révén, nyílt versenytárgyaláson nyerte el a Duro Felguera Rt. és a Romelectro Rt. társulása.

A közbeszerzési eljárás nyomán aláírt végleges szerződést, amely egy új, hatékony, automatizált egység építését célozza, a bukaresti értéktőzsdén is jegyezték. A Virgil Metea vezérigazgató aláírásával ellátott dokumentum szerint a medgyesi székhelyű Romgaz stratégiája az energiaszolgáltatás piacán való megerősödést célozza.

Az erdélyi hőerőmű hatékonyságának növelése az említett beruházás révén rendkívüli jelentőséggel bír, ugyanis az ország egyik legjelentősebb elektromosenergia-termelője. Ugyanakkor a környezet-

védelmi követelményeknek is eleget tesznek majd, illetve a kitermelés biztonságát növelik.

A beruházást saját alapokból és az országos beruházási alapból finanszírozzák. Az október 31-én aláírt 13384-es számú jogi szerződés értelmében a nyílt versenytárgyalással szervezett közbeszerzési eljárás nyertesének feladata kulcsrakészen átadni a létesítményt, vagyis a tervezés, kivitelezés és üzembe helyezés egyaránt a szerződés része, melyet három év alatt kell befejezni. A radnóti hőerőmű bővítésének időszerűsége egy új egységgel – 380–430 MW teljesítményű kombinált ciklusú gázturbinák felszerelésével – a hatékonyság növelését célozza. A szerződés értékét 268.836.329,82 euróra becsülik hozzáadott értékadó nélkül, ez az összeg a Romgaz Rt. tavalyi pénzügyi év nettó forgalmának 10%-át teszi ki. A jó minőségű kivitelezés garanciájaként a szerződés értékének 10%-át jelölték meg, a szerződésben foglaltak megszegése esetén a kivitelező 0,1%-os napi bírságot fizet, a Romgaz vállalat pedig késedelmes törlesztés esetén 0,1%-os napi bírsággal számol – áll a Virgil Metea vezérigazgató aláírásával ellátott dokumentumban.

 

A hatékonyság növelése a cél

Amint Balázs Béla Attila, a medgyesi székhelyű Romgaz Rt. energetikai menedzsment igazgató-ságának vezetője a Népújságnak kifejtette, a gázszolgáltató prioritásai között a radnóti hőerőmű teljesítményének a növelése szerepel, amelyhez elengedhetetlen volt a jelenlegi beruházás. Kérdésünkre válaszolva a hőerőmű hatékony áramtermelő szerepének növelését, amely 56%-kal megnő a beruházást követően, a légszennyezés, a NOX és a szén-dioxid kibocsátásának jelentős csökkenését, ugyanakkor a termelési folyamat biztonságosabbá tételét hangsúlyozta. E nagyméretű beruházás révén a radnóti hőerőművet egy új életciklusra készítik fel a 2020–2045-ös periódusra. Az elektromos áramot termelő radnóti kirendeltség révén a Romgaz Rt. számára a sikert az elektromos energia versenypiacán mindenekelőtt a több mint 450 alkalmazott szakismerete, felkészültsége, tapasztalata jelenti, akik az elmúlt ötven évben a karbantartási, korszerűsítési munkálatokat szakmai hozzáértéssel végezték.

A radnóti hőerőművet két szakaszban építették fel. A ’60-as évek elején, 1963–1964-ben három, egyenként 100 megawattos csehszlovák eredetű részleg működését indították be. Az első részleget 1963-ban csatolták az országos energiahálózatba. A második szakaszt 1967-ben fejezték be, akkor 500 MW-tal bővítették a hőerőmű kapacitását. 1984–2012 között a 450 Celsius-fok fölött működő kazánok és gőzturbinák teljes berendezését, alkatrészeit kicserélték és beruházási munkálatokra, egyes tartozékok automatizálására került sor. 1984–1996 között és 1999–2003 között újabb korszerűsítési munkálatokat végeztek a radnóti hőerőmű részlegeiben.

Egy nevét elhallgató szakember szerint az új, kombinált gázturbinák felszerelésével megnő az áramtermelés hozama, hatékonnyá válik a termelés, megszűnnek a holtidők, mivel a gázturbinák azonnal működésbe hozzák az áramgenerátort (eddig 3-6 óra alatt léptek működésbe a nagy teljesítményű generátorok). Az új beruházás azonban nem jár az alkalmazottlétszám növelésével, ellenkezőleg…, ugyanis teljesen automatizált egység beindításáról van szó.

Szer Pálosy Piroskaújságíró

A városról: