Back to top

A XII.Vándorcsizma Néptáncfesztivál margójára

Immár tizenkettedik éve járja fáradhatatlan táncát a Vándorcsizma, felejthetetlen élményekben részesítve a medgyesi közönséget.

Köszönet jár ezért a szervezőknek: az RMDSZ Szeben megyei, valamint medgyesi szervezetének, az EMKE Szeben megyei szervezetének, a Medgyesi MADISZ-nak valamint a Gyöngyvirág Néptánccsoportnak a rendezvény házigazdájának.

A programsorozatot a néptánccsoportok felvonulása nyitotta meg a már megszokott szép rendben: a Millennium-Háztól a medgyesi Polgármesteri Hivatal előtti térig. A  hivatalos megnyítóbeszédek és a polgármester köszöntőbeszéde után a vendégtánccsoportok és a házigazdák a Greweln parkba mentek ahol néptáncelőadásokkal szórakoztatták a nagyérdemű közönséget.

A rendezvény különleges meghívottja Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő volt aki jelenlétével, biztató beszédével örvendeztette meg a borus idő ellenére is szép számban összegyűlt medgyesi magyarokat.

Az idéni fesztiválra is sok vendégcsoport érkezett, itt voltak a kendi barátaink a Kendi Csillagok, Erdőszentgyörgyről a 100 fonat, Kovásznáról a Tisztás, Sóváradról a Szuszékdöngetők, nagy örömünkre elfogadták a meghívást a Domokos Pál Péter általános iskola dijákjaiból álló gyimesfelsőloki néptáncosok is, velünk voltak Erzsébetvárosról az Erzsébetvárosi Ìfjúsági Néptánccsoport tagjai is akiket szintén a Lukács házaspár oktat.

Felléptek még a Rapsodia Târnavelor, Medgyesről, a Báthory István általános iskola Csibészei, valamint a Gyöngyvirág Néptánccsoport óvodásai, iskolás csoportja és a felnőttek.

Nagyon szép színes előadást láthattunk, betekintést nyervén a szatmári, felcsíki, gyimesi, moldvai, küküllőmenti, nyárádmenti, széki valamint a mezőségi táncokba.

A gulyásfőző versenybe hét csapat nevezett be hagyományos magyaros ízek kedvelői örömére, akik finomabbnál-finomabb gulyásokat kostólhattak.

A fesztivál idén is táncházzal zárult, külön köszönet a zenészeknek Sinkó Andrásnak és bandájának akik nemcsak  a táncházban de a fellépő csoportoknak is biztosították a talpalávalót.

Zárógondolatként köszönet Lukács Leventének és Gyöngyinek a munkájáért, akik fáradságot nem ismerve évről évre táncolni tanítják a gyerekeket, fiatalokat, szülőket Andrew Matthews szavaival buzdítva, hogy

„Úgy kell táncolnod, mintha senki sem figyelne,

Szívedből kell jönnie ha azt akarod, hogy jó legyen.”

 

                                                                              Vajda Hajni

 

Fontosabb kulturális rendezvények: