Back to top

XVII. Szeben Megyei Magyar Napok záró hétvégéje

A XVII. Szeben Megyei Magyar Napok tíz napos rendezvénysorozat záró hétvégéje is tartogatott még meglepetéseket és igényes, kulturált szórakozási lehetőségeket a Szeben megyei magyar közösség számára.

Október 23-án, pénteken az 1956-ös hősök emlékére a medgyesi Református templom udvarán helyezett el a helyi református közösség emléktáblát, melyet a medgyesi Református Egyházközség nevében Orosz András és Turzai György presbiter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület medgyesi szervezete nevében Csifó Levente és a Szeben megyei RMDSZ nevében Dr. Balázs Béla koszorúztak meg tiszteletük jeléül a hősöknek.

A megemlékezésen köszöntötte a jelenlevőket Székely Zoltán, református lelkész úr. Beszédet mondott Orosz Csaba, a Medgyesi RMDSZ elnöke, melyben elhangzott, hogy „egy olyan értékrend szerint kell élnünk, amely életünk és nemzeti történelmünk bármelyik pillanatában vállalható. ... a felavatásra kerülő tábla, emlékeztessen mindenkit, főleg a holnap képviselőit, az ifjúságot, hogy a tiszta és magasztos eszmékért, mindig becsülettel kell helytállni az embernek. Október 23-a győzelméből, hitéből, minden üzenetéből, erőt kell meríteni a mindennapok nehézségeinek leküzdésére, közösségünk megmentése és megmaradása érdekében! 1956 szelleme, a mérce ma is kötelez. Ma is rá kell ébrednünk, hogy ideológiától, származástól, vagyoni helyzetünktől függetlenül elsősorban valamennyien magyarok vagyunk, egy nemzet. ... Köszönetemet szeretném kifejezni a Medgyesi Református Egyháznak, a táblaavatás ötletadóinak és megvalósítóinak, azoknak, akik felkarolták az emléktábla gondolatát, köszönet az őrzőknek, az emlékek őrzőinek.”  Az ünnepség után a református gyülekezeti teremben Dr. Jitianu Liviu „Az autonómiáról” című előadását hallgatta meg a közönség.

Este 21:00 órától a rendezvénysorozat szervezői a fiatalabb korosztályt célozták meg műsorkínálatukkal.  A Slam Poerty műfaj erdélyi képviselői látogattak el Medgyesre. A Traube borpincéjében ismerkedett a közönség a kreatív és őszinte előadók modern költészetével.  A hangulatot tovább fokozta Dj Pici (PIKOWATT), aki már sokadik alkalommal perdítette táncra a medgyesi fiatalokat és tette felejthetetlenné a MADISZ bulijait!

Október 24-én, a kisebbek Póra Zoltán és a Stone Hill gyermekműsorán kacaghattak 11:00 órától Medgyesen, a Traube teremben. Szintén 11:00 órától a Millennium Házban Cserebere vásár keretein belül mindenki megszabadulhatott megunt dolgaitól és akadhatott rég keresett kincsekre. Este 18:00 órától a Gyöngyvirág néptánccsoport előadását élvezte a szentágotai közönség. Ugyanebben az időben az Adolf Kolping gyermekotthonban a Zurgó együttes táncházában sürögtek-forogtak a kicsik-nagyok.

A XVII. Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozatát október 25-én ért véget.  A Traube teremben 18:00 órától a zárórendezvényen fellépett a Szomszédnéni Produkciós Iroda stand-up comedy előadásával, valamint a műsor színvonalát emelte Koszika and the HotShots zenekarával.

V.E.

 

Fontosabb kulturális rendezvények: