Back to top

Zurgó-táncház a medgyesi Kolping Gyermekotthonban

Moldvai csángó magyar népzene csendült fel szombat délelőtt a medgyesi Adolf Kolping Gyermekotthon közösségi termében. A muzsikaszó mint mágnes vonzotta az otthon kicsiny lakóit, illetve a városból is sokan elhozták csemetéiket és együtt tanulták meg az új tánclépéseket, dalokat. A Nagy Bercel vezette Zurgó együttes már negyedik alkalommal látogatta meg a medgyesi Adolf Kolping Gyermekotthont, hogy táncházzal mozgassa meg a helyieket.

A budapesti Zurgó Együttes autentikus csángó magyar népzenét játszik eredeti hangszereken. Nagy Mariann, a gyermekotthon vezetője elmondta, hogy személyes kapcsolatok révén szokott az együttes eleget tenni a meghívásnak. Az együttes tagjai Nagy Bercel, Kiss Krisztián, Csente Flóra, Molnár Ilona és Hrágyel Dóra, aki a táncokat oktatta. A gyerekek és kísérőik nem csak táncoltak, hanem Nagy Berceltől egy-egy tanulságos kazah és japán népmesét is meghallgathattak.

A táncháznak óriási sikere volt, a megjelent érdeklődők Hrágyel Dórától pillanatok alatt ellesték a csángó kör-, lánc-, sor- és páros táncokat, amelyek alaplépései könnyen elsajátíthatóak, és láthatóan délre már majd mindenki könnyedén járta. 

Medgyesi Kolping Család: