Back to top

HOPSZ a mindennapokban

Medgyesi MADISZ: 

 

2017. szeptemberében indítottuk be a Hosszabbított Programot Medgyesen. Írtunk már korábban a program tartalmáról, így az ingyen étkeztetésről, a házi feladatokban való segítésről és a közös foglalkozásokról, de még nem volt alkalmunk megmutatni, milyen is a program a mindennapokban. Hiszen amellett, hogy az imént említett tevékenységek mindenhol megegyeznek, valójában minden osztály egy kicsit más, mint a többi. Ebben a cikkben szeretném, ha Önök is betekintést nyernének, milyen a kis közösségeinkben élni nap, mint nap.

A legapróbbak között leginkább a színezés a menő. Ők azok a szerencsések, akiknél még nincsenek házifeladatok, és ezt maximálisan ki is használják. Emellett, ami nagyon vonzza őket az a kézimunkázás, ahol saját maguk megannyi érdekes és új dolgokat készítenek. Az önismereti játékokat, amikkelPalea Kinga szórakoztatja őket, mind nagyon élvezik, de általában még ő sem vetekedhet a játszással és az udvaron való szaladgálással.  

Az első osztálynak még nehéz komolyan venniük a házi feladatok megoldását, hiszen, mi is lehetne fontosabba játéknál? Mindennek ellenére, ők már szépen és önállóan tudnak dolgozni, ami után szabad a jól megérdemelt játszás. Mivel minden kezdet nehéz, és ez alól az írás sem kivétel, a tanítónő jóváhagyásával minden szerdán gyakorolják a gyerekek a szépírást. Amit mindennél jobban várnak, az az enciklopédiából való olvasás.Ez minden hétfőn történik és rendszerint a történet elmesélése után kreatív rajzokkal sajátítják el a hallottakat. A pénteki nap a filmnézéséamihez gyakran csatlakoznak más osztályok is.

A második osztályt elnevezhetjük a finomságok osztályának, hiszen Toth Mária konyhája többször is az osztályteremben zajlik. Persze, amikor valami finomságot készítenek, az egész osztály részesül benne. Na de ők sem csak a finomságokról híresek, hanem a szép kézimunkáikról is, ami a gyerekek nagy kedvence.

A legnagyobb osztályoknak már komoly felelősségük van aházi feladatok terén. Miután azokat megoldották,a harmadikosok nagyon szeretik a fejtörőket és társasjátékokat, de leginkább a szabad foglalkozás a kedvencük. A fiúk ezalatt imádnak focizni, de a lányok közül is vannak páran, akik szívesen rúgják a bőrt.

A legidősebbek a negyedikesek, akik elsődleges elfoglaltsága a színezés és a rajzolás. A társasjátéknál viccesebb dolog számukra nincs is, ezért ezt majdnem napi szinten játsszák. Igen ám, de nagyok lévén, ennél komolyabb dolgokkal is kell, hogy foglalkoznak. Könnyen lehet, hogy hamarosan egy író fog közülük megszületni, mert a meseírás egyre népszerűbb körükben.

Mások véleménye a Hosszabbított Programról

Fontosnak tartjuk, hogy a szülők és olvasók tudomást szerezhessenek arról, hogy miként zajlik a Hosszabbított Program a Báthory István Általános iskola falain belül.Nem szeretném azonban csak a saját szemszögemből bemutatni magunkat. Így megkértem két szülőt, mondják el saját véleményüket és azt, ők miként tekintenek tevékenységünkre.

Kondó Orsolya: Én nagyon örülök, hogy létezik a Hosszabbított Program. Nagyon jó, hogy a gyereket van kire hagyni, amíg a szülő munkában van.Örvendek, hogy foglalkoznak velük, a házi feladatokat oldják és más szép tevékenységeket is végeznek: kézimunka, társasjáték, filmnézés stb. Az én gyerekem nagyon szereti!

Kádár Tamás, két gyerekes apa is összefoglalta véleményét a programról: El nem tudom képzelni milyen lenne a MADISZ-os program nélkül a családi programunk. Nagyszülők híján, mi kellene  a gyerekek után menjünk minden nap 13-kor, otthon pedig meleg ebédet adni és a leckéket megoldani. Ezek egy szülőnek a teljes munka